După ce a plecat de la Mediaș și s-a oprit prin Deva și Tecuci, Pianul Călător a rămas, pe 29 martie, la Roman. Pianistul Horia Mihail si Pianul Călător au susținut un recital care a adus într-o sală de 550 de locuri peste 600 de spectatori.

Publicul romascan se bucura ca pianul va ramâne pentru doi ani pentru a fi folosit de comunitate:

”Eu nu am ascultat niciodată un pianist cântând live. Este motivul pentru care am venit în această seară, din curiozitate. Acum am aflat și că pianul va rămâne la noi. Mă bucur mult pentru că așa voi avea ocazia să ascult și altă dată”, spunea o elevă în clasa a 11-a.

O spectatoare care a ascultat tot concertul în picioare, spunea la final: ”Vedeți câtă lume a venit? Gustul se educă, sunt foarte mulți copii! Cu toate că acum nu au răbdare, dacă vor mai veni la alte astfel de recitaluri, vor învăța să asculte muzică clasică.”

Pianul Călător va rămâne la Școala de Artă din oraș, al cărei director, Viorel Vanzariuc, spunea aseară: „Simt un mic regret pentru că rămâne numai doi ani. Dar, în celași timp, o bucurie imensă pentru că la școala noastră sunt foarte mulți copii olimpici, câștigători ai concursurilor naționale și internaționale de pian și ne bucurăm nespus pentru că de-acum încolo vor beneficia de un pian performant pe care să studieze și să suțină recitaluri.”

Călătoria Pianului Călător s-a încheiat aseară la Roman, însă pianistul călător, Horia Mihail, mai are mulți kilometri de parcurs. Imediat după recitalul de la Roman declara: ”Am ales Romanul ca destinație pentru acest pian pentru că aici am găsit mulți oameni inimoși și dornici de cultură. Am trăit o săptâmână intensă, o săptămână frumoasă. Am cântat în spiritul a ceea ce vreau să fie orice apariție a mea pe scenă, pur și simplu am dăruit celor care au venit să mă asculte o parte din mine.”

Horia Mihail va susţine în continuare recitaluri și concerte cu orchestra în mai multe orașe de pe tot cuprinsul țării, în parcurile bucureștene, dar și la New York și Chișinău. Pianistul se va întâlni pe acest traseu și cu al doilea pian calator, pe 26 aprilie, la Sânnicolau Mare.

Repertoriul ales este integral Mozart. În recitaluri Horia Mihail interpretează două rondouri, două fantezii și două sonate din creația mozartiană, iar în concertele cu orchestra se va afla pentru prima dată în postura de dirijor și solist, în trei celebre opusuri concertante mozartiene pentru pian și orchestră.

Al patrulea turneu „Pianul călător” îi oferă așadar lui Horia Mihail bucuria de a repeta această experiență, cu un program atractiv, cu recitaluri și concerte cu orchestra. Traseul lui va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvențele posturilor publice de radio.

Itinerar Pianul Călător 2014

Tulcea, 21 MARTIE, Teatrul Jean Bart, Recital Pianul călător

Bârlad, 22 MARTIE, Pavilionul Marcel Guguianu, Recital Pianul călător

Mediaş, 25 MARTIE, Sala Traube, Recital Pianul călător

Deva, 26 MARTIE, Teatrul de Artă, Recital Pianul călător

Tecuci, 28 MARTIE, Casa de Cultură, Recital Pianul călător

Roman, 29 MARTIE, Casa de Cultură, Recital Pianul călător

Piteşti, 3 APRILIE, Casa de Cultură, Concert cu orchestra

Sibiu ,4 APRILIE, Sala Thalia, Recital

Braşov, 5 APRILIE, Sala Patria, Recital

Braşov, 10 APRILIE, Sala Patria , Concert cu orchestra

Târgu Mureş, 14 APRILIE, Palatul Culturii, Recital

Oradea, 17 APRILIE, Sala Filarmonicii, Concert cu orchestra

Bucureşti, 23 APRILIE, Sala Radio, Recital

Bucureşti ,25 APRILIE, Sala Radio, Concert cu orchestra

Sânnicolau Mare, 26 APRILIE, Castelul Nako, Recital Pianul călător

New York , 4 mai, Klavierhaus, Recital

Bucureşti , 10 MAI, Parcul Herăstrău, Recital Pianul călător

Bucureşti, 11 MAI, Parcul Cişmigiu, Recital Pianul călător

Chişinău ,14 MAI, Sala cu orgă, Recital