La 21 martie, Roma va găzdui un eveniment unic dedicat poeziei europene contemporane: lecturi de poezie în limba originală în cadrul pitoresc al Academiei Maghiare din Roma și ocazia de a întâlni autorii la Casa delle Letterature. In cadrul evenimentului vor fi citite poezii semnate de autori din 13 tari, Romania fiind reprezentata de poeta Daniela Crăsnaru.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, filiala din Roma a rețelei Institutelor Culturale din Uniunea Europeană (EUNIC) organizează, în colaborare cu Casa delle Letterature de pe lângă Departamentul de cultură, creativitatea și promovare artistică a oraşului Roma, Federația Unită a Scriitorilor Italieni și Departamentul de Traduceri al Comisiei Europene, un eveniment ambițios pentru a aduce un omagiu poeticii și limbilor europene.

In cadrul evenimentului va avea loc o masa rotunda în care poeții italieni Daniela Attanasio şi Paolo Febbraro se vor întâlni cu poeții europeni participanţi. Seara, la Academia Maghiară din Roma (Accademia d’Ungheria in Roma), cei treisprezece poeți provenind din diferite țări europene, vor citi o selecție din lucrările lor în limba originală (traducerile în limba italiană vor fi proiectate pe ecran). Ambele întâlniri vor fi moderate de Maria Ida Gaeta.

Lecturi de poezie de Karl Lubomirski (Austria), Ekaterina Josifova (Bulgaria), Sarah Zuhra Lukanic (Croația), Ulrike Draesner (Germania), Tomaso Binga (Italia), Wojciech Bonowicz (Polonia), José Tolentino Mendonça (Portugalia), Petr Borkovec (Republica Cehă), Daniela Crăsnaru (România), Kucbelová Katarina (Slovacia), Dušan Šarotar (Slovenia), Zingonia Zingone (Spania), Kányádi Sándor (Ungaria).

Instituită de către UNESCO în 1999 și sărbătorită începând cu anul 2000, Ziua Mondială a Poeziei aduce un omagiu și recunoaște rolul privilegiat al expresiei poetice în promovarea dialogului și a înțelegerii interculturale, a diversităţii lingvistice și culturale, a comunicării și păcii.