Regizorul de teatru Aureliu Manea, considerat un 'vizionar' al generaţiei sale, a murit joi, la vârsta de 69 de ani, informează Uniunea Teatrală din România (UNITER).

Manea 'a fost creatorul care a îmbogăţit lumea teatrului cu spectacole remarcabile, căci el a înţeles teatrul în epiderma lui gravă, complexă şi adesea derutantă. A trăit într-o profundă şi ascetă discreţie, slujbaş stăruitor al unei etici sănătoase, pierdută, însă - aceea a purei şi delicatei absenţe' - se arata in comunicatul UNITER.

Pentru regizoarea Cătălina Buzoianu Aureliu Manea 'este singurul regizor din ţara noastră a cărui artă s-a convertit în mitologie'. Gábor Tompa spunea într-un interviu ca este 'unul dintre cei care au avut privilegiul să vadă câteva spectacole de Aureliu Manea'. 'Cred că am văzut zece şi toate m-au fascinat: 'Arden din Kent' de la Ploieşti, 'Phedra' de la Sibiu, 'Medeea' de la Turda, 'Aceşti nebuni făţarnici' şi 'Titanic vals' de la Teatrul Maghiar din Cluj', povesteşte artistul.

În urma lui Aureliu Manea rămân câteva volume despre teatru: 'Energiile spectacolului', 'Spectacole imaginare', 'Confesiuni' şi ceea ce s-ar putea numi 'Trilogia Aureliu Manea', după singurele texte scrise de regizor: 'Penelopa rămâne îngândurată', 'Repetiţia de teatru', şi 'Zâna de la răsărit' - montat de Gábor Tompa la Teatrul Naţional Cluj, anul trecut.