Spectacolul de dans contemporan Tango. Radio and Juliet pe muzica unor compozitori precum Astor Piazzolla, Goran Bregovic sau pe cea a trupei britanice de rock alternativ Radiohead are loc miercuri, 19 martie, ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti. Regia şi scenografia spectacolului sunt semnate de Edward Clug, artist de origine română, director artistic al al Companiei de Balet a Teatrului Naţional din Maribor (Slovenia).

Tango. Radio si JulietFoto: Opera Nationala Bucuresti

Tangoul, ca gen de dans, s-a născut pe stradă. Dorinţa mea este să-l readuc pe “străzile” copilăriei noastre, pe străzile viselor, inimilor şi dorinţelor noastre. - declara Edward Clug.

Rolul principal Juliet, prezentat în a doua parte a spectacolului, va fi interpretat de prim-balerina Bianca Fota, iar Ovidiu Matei Iancu, revenit recent de la Compania de Balet din Tulsa –SUA, şi Marina Minoiu, finalistă a uneia dintre cele mai importante competiţii din lume Youth American Grand Prix, vor debuta în Tango Blind, respectiv Tango Fatal.

Pasajul solistic Tango Blind a fost prezentat la cea de-a XVIII-a ediţie a Concursului Internaţional de Balet de la Varna (Bulgaria, 1998), unde a câştigat Premiul pentru cea mai bună creaţie coregrafică din ultimii 5 ani. De asemenea, a primit Premiul Special pentru cea mai buna coregrafie la Concursul Internaţional de Dans de la Nagoya (Japonia, 1999), Premiul pentru cel mai bun spectacol al Uniunii Artiştilor Dansului din Slovenia (1999) şi Premiul “Leul de Aur” la Festivalul de Teatru de Camera de la Umag (Croaţia, 2006).

Finalistă la Youth American Grand Prix în anul 2007, balerina Marina Minoiu a întreprins stagii de perfecţionare la The Royal Ballet Covent Garden summer school, American Ballet Theater Summer Intensive Course (USA), cu maestrul Gilbert Meyer, cu maestrul Sergiu Ştefanski, la International Ballet Summer Workshop Hagen (Germania) etc. Marina Minoiu a avut colaborări cu Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa şi Ballet Classique de Paris.

Balerinul Ovidiu Matei Iancu este absolvent al Liceului „Floria Capsali” din Bucureşti (2002), iar în anii 2001 şi 2002 a fost bursier al English National Ballet School din Londra.

Timp de un an şi jumătate, din 2012 până la sfârşitul anului 2013, Ovidiu Matei Iancu a fost prim-solist al Baletului din Tulsa (Oklahoma, Statele Unite ale Americii), dansând în spectacole semnate de coregrafi precum Eduart Liang, Jorma Elo, Wayne McGregor, Marcelo Angelini, Ben Stevenson, Val Caniparoli, Paul Taylor, Christopher Weldon.

De-a lungul timpului a fost invitat să danseze la Opera Naţională din Belgrad (Serbia), Opera Naţională din Novi Sad (Serbia), teatrele de operă din Slovacia şi Bulgaria. A fost de asemenea invitat în gale de prestigiu precum „Les Etoiles du XXI- Siecle”, care s-a desfăşurat la Theatre Champs Elysses din Paris şi a mai dansat la Veneţia, Bergamo, apoi cu Orlando Ballet şi Norman Ballet din Statele Unite ale Americii şi în Dubai, la Madinat Theater.

TANGO. RADIO ŞI JULIET - spectacol coupé de dans contemporan de Edward Clug are urmatoarea distributie:

Blind Tango - Adina Tudor, Ovidiu Matei Iancu

Tango Fatal - Marina Minoiu, Robert Enache

Tango Timid - Diana Tudor, Andrei Dolcoş

Juliet - Bianca Fota

Bărbaţii - Dawid Trzensimiech, Virgil Ciocoiu, Raul Oprea, Shohei Horiuchi, Cristian Preda, Ovidiu Matei Iancu, Lucas Campbell

Muzica “Tango”: Astor Piazzolla, Goran Bragovic, René Dupéré, Michel Portal, Jean – Marc Zelwer, Hugo Diaz, Gardel – Le Pera

Muzica “Radio and Juliet”: Radiohead