Vineri, 7 martie, ora 13.00, la sediul ICR (Aleea Alexandru nr. 38) va avea loc lansarea romanului „Te rog, ai grija de mama” de Kyung-sook Shin - primul roman coreean modern tradus in limba romana.

"Te rog, ai grija de mama" de Kyung-sook ShinFoto: ICR

Romanul „Te rog, ai grija de mama”, prin notorietatea de care se bucura pe plan international (vanzarile se apropie de 2 milioane exemplare in 19 tari, pana acum) si prin faptul ca este primul roman coreean modern tradus si publicat in limba romana, deschide larg o poarta prin care publicul din Romania ia contact atat cu literatura coreeana contemporana, cat si cu viata cotidiana a poporului coreean.

Autoarea reflecta in paginile cartii si trairi personale si intamplari autobiografice, facand astfel fictiunea sa trezeasca cititorilor propriile amintiri si imagini legate de trecutul personal si in special de persoana mamei. Nu intamplator evenimentul aducerii cartii in atentia publicului larg din Romania are loc pe data de 7 martie, fiind dedicat, prin subiectul pe care il trateaza, mamelor de pretutindeni.

In anul 2011, romanul a fost tradus pentru prima data in limba engleza si a cucerit publicul din Statele Unite, primind „2011 Man Asian Literary Prize” (cel mai bun roman scris de un cetatean al unei tari asiatice, publicat sau tradus in limba engleza), fiind primul scriitor coreean si totodata prima femeie care il castiga, in conditiile in care, in acelasi an, pe lista nominalizarilor se aflau mari personalitati, cum ar fi: Haruki Murakami, Amitav Ghosh, Rahul Bhattacharya, Banana Yoshimoto.

Traducerea in limba romana a fost facuta de domnul Tae Hyun OUM, profesor de limba romana la HUFS (Hankuk University of Foreign Studies) in Coreea de Sud, detinator al unui doctorat in limba romana sustinut la Bucuresti sub indrumarea doamnei academician Valeria Gutu Romalo. Domnul Tae Hyun Oum este un promotor al culturii coreene in Romania.

Kyung-sook Shin s-a nascut la data de 12 ianuarie 1963, intr-un sat din Coreea de Sud, fiind al patrulea copil si cea mai mare dintre fiice, intr-o familie cu sase copii. La varsta de 16 ani se muta in Seoul, la fratele sau mai mare, si lucreaza intr-o fabrica de electronice in timp ce urmeaza cursuri serale. In 1985, dupa absolvirea Institutului de Arte din Seoul, sectia scriere creativa, isi face debutul literar cu nuvela „Winter’s Fable” („Poveste de iarna”), pentru care primeste premiul Munye Joongang New Author Prize.

Kyung-sook Shin face parte, alaturi de In-suk Kim si Ji-young Gong, din grupul de scriitoare numit Generatia 386. Pentru scrierile sale Shin a castigat mai multe premii literare.

Evenimentul de lansare este organizat de Institutul Cultural Roman, in colaborare cu Fundatia Culturala Adsum – Editura ZIP si cu sprijinul Ambasadei Republicii Coreea la Bucuresti.