Luni, 3 martie 2014 începând cu ora 15:00, pe prestigiosa scenă din Piața San Marco va avea loc Gran Finale del Premio Speciale Internazionale "La Natura fantastica" / Marea Finală a Premiului Special Internațional "Natura fantastică". 20 de concurenți ce au fost selecționați timp de câteva săptămâni de un juriu format din meșteri experți în realizarea măștilor tradiționale venețiene vor defila pe prestigiosa scenă a Gran Teatro di Piazza San Marco în încercarea de a câștiga unul din cele 3 premii: Premiul Special "Natura fantastică" și 2 mențiuni.

Spectacolul 'Mic si al dracu'Foto: IRCCU Venetia

Cu această ocazie actrița Maia Morgenstern a fost invitată, in calitate de oaspete de onoare, să facă parte din juriul care va decide caștigătorii celor 3 premii și să inmaneze Marele Premiu caștigătorului acestei prime ediții a concursului. De asemenea, incepand cu ora 16:00, tot pe scena Gran Teatro di Piazza San Marco, balerinul Valentin Roșcaa fost invitat să susțină un moment artistic – dans contemporan pe muzica cantautorului italian Lucio Dalla, Piazza Grande.

Tot luni, 3 martie 2014, incepand cu ora 21:00, pe scena Teatrului Fondamenta Nuove din Veneţia va fi prezentată piesa de teatru „Mic şi-al dracu | Piccolo e birichino”cu actriţa Maia Morgenstern şi balerinul Valentin Rosca.

„Mic şi-al dracu” este un dublu-recital al celor doi protagonişti: actriţa Maia Morgenstern şi balerinul Valentin Rosca, construit in jurul poeziilor scrise de scriitorul roman de origine evreiască Isaac Lazarovici, cunoscut publicului roman sub pseudonimul Ion Pribeagu. Versurile jucăuşe şi obraznice din poeziile lui Pribeagu atacă moravurile vremii, care sunt la fel de criticabile acum, precum erau şi מn urmă cu 70 de ani, cגnd au fost scrise. Iar Morgenstern le livrează cu multă pasiune şi elan. Atat actriţa cat şi balerinul uluiesc spectatorii cu performanţa lor actoricească şi coregrafică, intr-un spectacol cu un umor, adesea, pe muche de cuţit, şi dovedesc faptul că se află la varful măiestriei lor profesionale. Spectacolul a fost regizat de Maia Morgenstern şi are coregrafia semnată de Valentin Roşca.

Evenimentele din data de 3 martie 2014 sunt organizate de Institutul Roman de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, in parteneriat cu Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti, VELA – Gruppo AVM şi Teatro Fondamenta Nuove și in colaborare cu Tragicomica, La Bottega dei Mascareri, Pontecavallo și Alberto Sarria Masks.