Cea de-a saptea editie a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania aduce la Bucuresti 50 de filme, impartite in 5 sectiuni principale si proiectii speciale, dar si matinee pentru liceeni, un atelier de film documentar, spectacole de teatru, dezbateri, un masterclass al cineastului polonez Marcel Lozinski si chiar un circuit turistic aparte, in centrul Bucurestiului.

OWRFoto: webPR.ro

Cele 5 sectiuni principale de anul acesta sunt: Dupa 25 de ani, Rebeli pentru cauze, Statul stramb, Clinica mass-media, Si dragostea este un drept al omului. Retrospectiva One World Romania 2014 este dedicata regizorului Marcel Lozinski, iar in cadrul acesteia vor fi proiectate 10 dintre filmele sale. Lista completa a filmelor este aici.

Dupa 25 de ani cuprinde 6 documentare recente care documenteaza si reviziteaza perioada comunista, un sfert de secol mai tarziu, dar contine si un program de 5 scurtmetraje romanesti realizate in perioada 1963-1983 la studioul Sahia.

Sectiunea Rebeli pentru cauze aduce in atentia proaspat revoltatului bucurestean exemple de activism neconventional din spatiul ex-sovietic, dar si doua filme romanesti prezentate in premiera, care completeaza tabloul activismului contemporan: "Toamna romaneasca" (regia: Matei Budes) si "Bucuresti, unde esti?" (regia: Vlad Petri).

Statul stramb prezinta o selectie de documentare despre felurite cazuri de coruptie din toata lumea, inclusiv "Putin's Games" - un film despre mita, coruptia, degradarea mediului si violarea drepturilor omului din spatele recent incheiatelor Jocuri Olimpice de la Soci.

Clinica mass-media incearca prin 6 filme - unele mai serioase, altele care trateaza situatia cu mult umor - sa analizeze starea presei in momentul de fata, in mai toate colturile lumii. Filmele acestei sectiuni ridica intrebarea: exista oare vreun antidot pentru intoxicarea, tabloidizarea cu orice pret si servilismul fata de numeroasele interese politico-economice, practicate de o buna parte a mass mediei zilelor noastre?

Cea de-a cincea sectiune, Si dragostea e un drept al omului cuprinde 4 povesti despre relatii neacceptate - de societate, de familie, de legile tarii in care traiesc. Fiecare dintre filmele acestei sectiuni gaseste o formula cinematografica speciala pentru a vorbi despre dragoste cu caldura si delicatete. Prin ele, incercam sa privim problemele LGBT dintr-o alta perspectiva si sa le includem intr-o discutie mai larga.

Informatiile complete despre sectiuni, evenimente conexe, invitati, lista completa a filmelor si trailere-le acestora sunt disponibile pe site-ul oficial al festivalului: www.oneworld.ro.

ONLINE:http://www.oneworld.ro | http://www.facebook.com/one.world.romania

ORGANIZATORI: Asociatia One World Romania si Centrul Ceh Bucuresti

PARTENER PRINCIPAL: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung

SUSTINUT DE: Pilsner Urquell

CU SPRIJINUL: Centrul National al Cinematografiei, ERSTE Stiftung, Uniunea Cineastilor din Romania, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii

PARTENERI: Ambasada Republicii Cehe in Romania, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Muzeul National al Taranului Roman, Institutul Francez din Romania, Goethe-Institut Bucuresti, Ambasada Regatului Tarilor de Jos in Romania, Institutul Polonez Bucuresti, Culture.pl, Institutul Italian de Cultura, British Council Romania, Ambasada Elvetiei in Romania, Ambasada Finlandei in Romania, Forumul Cultural Austriac, Institutul Balassi-Institutul Maghiar din Bucuresti, DocuMentor, Arhiva Nationala de Filme, Teatrul Odeon, Teatrul National "Radu Stanca" Sibiu, dramAcum, Syner Romania, Doc Alliance, Corrupt Tour, Asociatia Vira, Zburd-Educatie prin coaching, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania

SUPORT TEHNIC: Abis, Noumax

CLUB OFICIAL: Clubul Taranului

RESTAURANTUL OFICIAL: Urbanesc

MASINA OFICIALA: Skoda

BILETE PRIN: Eventbook

PARTENERI MEDIA: Digi24, TVR 1, Europa FM, Decat o Revista, Revista 22, Sapte Seri, Hotnews.ro/Smilemedia, Think Outside the Box, Casa Jurnalistului, Filmreporter.ro, Liternet.ro, CriticAtac.ro, Orasulm.eu, Koolhunt.ro, Graphicfront.ro

PARTENER SOCIAL MEDIA: Kooperativa.ro