Romanul Cartea soaptelor, de Varujan Vosganian a fost declarat bestsellerul anului 2013 in Armenia, conform agentiei de presa Armenpress.

Cartea soaptelor, de Varujan VosganianFoto: Polirom

Armenpress a lansat anul trecut proiectul „Lista celor mai bine vindute carti”, romanul Cartea soaptelor (Polirom, 2009, 2012) de Varujan Vosganian fiind sustinut in cursa pentru Premiul Nobel. In aprilie 2012, Cartea soaptelor a aparut in armeana, la Editura Uniunii Scriitorilor din Armenia, traducere coordonata de Sergiu Selian.

Cartea soaptelor, una dintre cele mai apreciate si mai premiate carti din anul editorial 2009, a fost tradusa deja in numeroase limbi, astfel ca la numai trei luni de la aparitia romanului la Editurii Polirom, editura Pre-Textos (Valencia, Spania) a achizitionat drepturile de publicare a Cartii soaptelor in limba spaniola, traducere realizata de Joaquin Garrigos si aparuta in ianuarie 2011. Alaturi de versiunea spaniola, a fost publicata in 2011 traducerea in limba italiana, sub semnatura Anitei Bernacchia si aparuta la Keller Editore.

Cartea soaptelor a mai aparut in bulgara, la Editura Avangard Print, in traducerea Vaninei Bozhikova; in franceza la Editions de Syrtes, in traducerea lui Laure Hinckel si Marily le Nir; in ebraica la editura Hakibbutz Hameuchad, traducere de Any Shilon; in maghiara si ceha la Orpheusz din Budapesta si Havran din Praga si in suedeza la editura 2244, in traducerea lui Inger Johansson.

Recent, romanul semnat de Varujan Vosganian a obtinut o nominalizare la unul dintre cele mai importante premii literare din spatiul german, Premiul Tirgului de Carte de la Leipzig.

Varujan Vosganian s-a nascut la 25 iulie 1958, in Craiova. Este presedintele Uniunii Armenilor din Romania si prim-vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor. Lucrarile sale includ trei volume de poezie - Samanul albastru (1994), Ochiul cel alb al reginei (2001), Iisus cu o mie de brate (2005) -, precum si volumul de nuvele Statuia comandorului (1994), pentru care a primit Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti.

La Editura Polirom a publicat recent volumul Jocul celor o suta de frunze si alte povestiri, editie cartonata, disponibil si in editie digitala.