Chitaristul spaniol Paco de Lucia, legenda a muzicii flamenco, a murit in Mexic la varsta de 66 de ani, lasand in urma amintirea unui geniu care a reinviat acest gen traditional, parcurgind de asemenea repertoriul de jazz, muzica clasica si multiple orizonturi muzicale, scrie AFP.

Paco de LuciaFoto: Agerpres / Tanjug

"Ieri seara ne-a parasit tatal, unchiul, prietenul si genului lui Paco de Lucia", a anuntat familia chitaristului, intr-un comunicat, adaugand: "A trait cum a vrut si murit jucandu-se cu copiii la malul marii".

Mort la Cancun, in Mexic, Paco de Lucia a murit in urma unei crize cardiace, potrivit primarului din Algesiras, orasul sau natal din sudul Spaniei, care a adus un omagiu "celei mai mari figuri pe care a cunoscut-o lumea chitarei".

"Moartea lui Paco de Lucia transforma geniul in legenda. Mostenirea sa va ramane pentru totdeauna, la fel ca si tandretea pe care a aratat-o intotdeauna pentru pamantul sau", a declarat primarul din Algesiras, Jose Ignacio Landaluce, in conditiile in care orasul andaluz a decretat un doliu de trei zile.

Paco de Lucia, pe numele sau real Francisco Sanchez Gomez, s-a nascut in 21 decembrie 1947 in regiunea Cadiz.

In ciuda celebritatii, chitaristul a preferat intotdeauna o discretia, obisnuit sa urce pe scena intr-o tinuta de mare sobrietate, cu pantaloni negri si camasa alba.

Paco de Lucia a amintit intotdeauna ca isi datoreaza cariera tatalui sau, cantaret de flamenco.

"Tiganii sunt cei mai buni pentru ca asculta muzica de la nasterea lor. Daca nu m-as fi nascut in casa tatalui meu, as fi fost altcineva astazi. Nu cred in geniul spontan. Tatal meu m-a obligat sa cant la chitara de cand eram mic copil", afirma el, in cartea sa "Paco de Lucia. O noua traditie pentru chitara flamenco".

Legenda spune ca tatal sau ii lega piciorul de pat pentru a-l impiedica sa iasa si fortandu-l, astfel, sa exerseze. "Nu a fost asa, a fost mai mult psihologic", dezimintea Paco de Lucia. "Ma intreba 'Cat ai exersat azi'? Ii raspundeam '10 sau 12 ore' si vedeam fericirea in privirea lui".

De la varsta de 12 ani, copilul a inceput sa cante noaptea in salile cu muzica flamenco, "tablaos", aducand bani acasa. La 15 ani, colaboreaza deja la inregistrari de discuri in Madrid. La 18 ani, scoate primul album.

La acea vreme intalneste un alt tanar supradotat, Camaron de la Isla, care va deveni marea voce a flamenco-ului modern. Cei doi vor colabora pana la moartea lui Camaron, in 1992, semnind impreuna zece albume, intre 1969 si 1979.

In paralel, Paco de Lucia reinventeaza interpretarile din repertoriul clasic spaniol inregistrand Concerto de Aranjuez al lui Joaquin Rodrigo, precum si lucrari ale lui Manuel de Falla si Isaac Albeniz.

Canta alaturi de cele mai mari nume ale jazzului: in anii 1980, se alatura lui John McLaughlin si Al di Meola pentru a inregistra un disc care a devenit legenda, "Friday night in San Francisco".

Dar va ramane intotdeauna fidel muzicii flamenco: "Orice as face, copilul meu va ramane mereu flamenco. Ceea ce imi da forta si motive sa cant este exact faptul ca sunt un cantaret de flamenco".