O noua seara japoneza va asteapta miercuri, 26 februarie, de la ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38). T.O.Bobe, Cristina Bazavan, Maria Iordănescu, Dan Silviu Boerescu şi Denisa Comănescu vor vorbi despre strălucita replică la „Lolita“ lui Nabokov a scriitoarei japoneze Yoko Ogawa.

Yoko Ogawa: Hotel IrisFoto: Librariile Humanitas

Hotel Iris - Yoko Ogawa

Alături de Haruki Murakami, Yoko Ogawa este una dintre cele mai puternice voci ale literaturii japoneze contemporane. Cu o imaginaţie îndrăzneaţă, sălbatică, Yoko Ogawa îşi seduce cititorii prin contrastul dintre universul ei straniu şi felul perfect echilibrat în care îl prezintă. Romanul "Hotel Iris" poate fi interpretat ca o replică la "Lolita" lui Vladimir Nabokov.

Timida adolescentă Mari lucrează la recepţia Hotelului Iris, deţinut de mai multe generaţii de familia ei. Totul o apasã pe Mari: atmosfera clădirii delabrate, pustiul oraşului în afara sezonului, purtarea lipsită de afecţiune a mamei. Într-o noapte, vocea poruncitoare a unui client care este dat afară din hotel pentru scandalul făcut de prostituata adusă în camerã o atrage pe Mari ca un magnet şi îi trezeşte speranţa că nu este singură pe lume. Din acest moment, adolescenta va iniţia un periculos joc al seducţiei, în care graniţa dintre permis şi interzis devine tot mai neclară.

Yōko OGAWA s-a născut în 1962 în Okayama. A absolvit cursurile Universităţii Waseda şi în prezent trăieşte în Ashiya cu familia sa. Debutează în 1988 cu romanul Agehachō ga kowareru toki (Fluturele strivit), pentru care primeşte Premiul Kaien. Nuvela Ninshin karendaa (Calendarul sarcinii, 1990) este recompensată cu Premiul Akutagawa.