Premiera absolută a Operei de Stat din Viena - 'Adriana Lecouvreur' - cu soprana romana Angela Gheorghiu în rol titular a fost primită cu ovaţii ale publicului, iar presa de specialitate a calificat spectacolul drept suav, rafinat şi, în concluzie, cadrul perfect pentru o divă absolută.

Angela Gheorghiu, foto Nigel NorringtonFoto: Opera Nationala Bucuresti

Spectacolul în care a strălucit soprana romana este, de altfel, montat pentru prima dată pe scena operei austriece.

Românii o pot urmări pe Angela Gheorghiu în acest spectacol, pe 23 februarie, pe site-ul transmisiilor live creat de Opera de Stat din Viena, începând cu ora 18,30, informeaza Agerpres.

'Angela Gheorghiu ne demonstrează în opera 'Adriana Lecouvreur' că posedă o voce impunătoare, care câştigă volum şi intensitate în registrul acut (...) Gheorghiu reuşeşte să convingă în momentele esenţiale ca o interpretă a liniilor lirice, al cărei legato dovedeşte o mare sensibilitate muzicală. Şi cu acest rol se identifică bine, devenind o tânără care nu deosebeşte întotdeauna între viaţă şi scenă', scrie cotidianul Der Standard.

Şi Kurier a remarcat prestaţia sopranei române: 'Angela Gheorghiu a interpretat rolul intens, a înzestrat-o pe Adriana cu acute din cele mai frumoase, cu lirisme suave, precum şi cu o doză de 'divă', ce se potriveşte bine rolului. Impresionante mai ales sunt primul şi ultimul tablou (scena morţii)'.

Şi Krone apreciază ca, în 'Adriana Lecouvreur', Angela Gheorghiu este o divă absolută.

Prima reprezentaţie a acestei opere a avut loc pe 16 februarie, la ora 17,00. Următoarele reprezentaţii ale operei vor avea loc pe 19 şi 22 februarie, dar şi pe 4, 8 şi 12 martie.

Spectacolul din 22 februarie va fi transmis live pe site-ul Operei de Stat din Viena. Pentru România, transmisia se va realiza a doua zi, pe 23 februarie, de la ora 18,30. Pentru vizionare se va plăti o taxă de 14 euro, pe site-ul http://www.staatsoperlive.com/en/.

Opera 'Adriana Lecouvreur' de Cilea este o coproducţie a Operei de Stat Viena cu Opera Regală Covent Garden Londra, Teatrul Liceu din Barcelona, Opera din San Francisco şi Opera Bastille din Paris.

Alături de Angela Gheorghiu, din distribuţia spectacolului de la premieră mai fac parte Massimo Giordano, Elena Zhidkova, Alexandru Moisiuc, Raúl Giménez, Roberto Frontali, Jongmin Park, Jinxu Xiahou, Bryony Dwyer şi Juliette Mars. Conducerea muzicală este asigurată de Evelino Pido. Regia este semnată de David McVicar.