Politistii au deschis un dosar penal pentru distrugere in cazul operelor lui Constantin Brancusi din municipiul Targu Jiu care, anul trecut, au fost spalate cu jet de apa sub presiune, in urma operatiunii Poarta Sarutului ingalbenindu-se, potrivit Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Gorj, Florin Rosca, a declarat, marti, ca a fost deschis un dosar penal in care se fac cercetari cu privire la modul in care s-au realizat operatiunile de spalare a operelor lui Brancusi din Targu Jiu.

Potrivit sursei citate, cercetarile sunt coordonate de un procuror de la Parchetul Judecatoriei Targu Jiu si vizeaza infractiunea de distrugere.

Ministerul Culturii a suspendat protocolul incheiat cu Primaria Targu Jiu pentru monitorizarea starii operelor lui Constantin Brancusi, expuse in doua parcuri din oras, a anuntat, marti, secretarul de stat Radu Boroianu, precizand ca decizia se va aplica, cel mai probabil, pentru o jumatate de an.

Secretarul de stat Radu Boroianu a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, la Targu Jiu, ca in cursul zilei a avut o discutie cu premierul Victor Ponta pentru a-l informa ca Ministerul Culturii a decis sa suspende protocolul in baza caruia Primaria Targu Jiu era implicata in monitorizarea si ingrijirea operelor lui Constantin Brancusi din oras.

Potrivit lui Boroianu, Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, Directia de Patrimoniu din Ministerul Culturii si Institutul National al Patrimoniului au obligatia sa monitorizeze operele respective in perioada suspendarii protocolului.