Vineri, 21 februarie, la ora 18.00, la Libraria Bastilia (Piata Romana, nr. 5), din Bucuresti, Adriana Babeti impreuna cu invitatii sai vor readuce in atentia publicului povestile amazoanelor celebre din istorie, cu prilejul lansarii volumului Amazoanele. O poveste, aparut in colectia „Plural M” a Editurii Polirom, disponibil si in editie digitala.

Amazoanele. O poveste, de Adriana BabetiFoto: Polirom

Vor povesti, alaturi de autoare: Livius Ciocarlie, Ioana Parvulescu, Simona Sora si Bogdan-Alexandru Stanescu.

Cu o bibliografie impresionanta, Amazoanele. O poveste reprezinta o incursiune exhaustiva in lumea femeilor razboinice, o calatorie virtuala ce porneste din Antichitate si ajunge pina in secolul XXI. Printre „protagonistele” acestei povesti fascinante se afla Clorinda, Pentesileea, Brunhilda, Jeanne d’Arc, dar si Diane Vernon, Hauteclaire, Ada Razu, domnisoara de Maupin sau Nikita, Beatrix Kiddo si Lisbeth Salander.

Femei de stirpe zeiasca, dupa unii, fiinte cit se poate de pamintene, dupa altii, amazoanele se regasesc in opere istorice, literare sau artistice din toate epocile. Prezente la Diodor din Sicilia si Strabon, ele i-au inspirat deopotriva de Stendhal, Balzac sau Barbey d’Aurevilly, iar in epoca moderna au devenit eroine de film si benzi desenate.

De-a lungul acestei calatorii, aflam astfel ce semnificatii au atribuit istoricii cuvintului „amazoana”, in ce regiuni se crede ca ar fi trait si luptat aceste femei, cum le-au infatisat scriitorii, pictorii sau cineastii. Iar pentru ca tabloul sa fie complet, vedem cum se antrenau si se inarmau, ce mincau, cum se imbracau si se travesteau. Totul condimentat cu povesti de dragoste avindu-le ca protagoniste pe amazoane.

Adriana Babeti, critic literar si unul dintre cei mai importanti eseisti romani contemporani, este profesor de literatura comparata la Universitatea de Vest din Timisoara si redactor la revista Orizont. Dintre volumele publicate la Editura Polirom: Femeia in rosu (in colab., 2003, 2008, 2011; Premiul Uniunii Scriitorilor), Dandysmul. O istorie (2004; Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Asociatiei de Literatura Comparata si Generala), Prozac. 101 pastile pentru bucurie (2009).