Tiberiu Soare, dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România este invitat să dirijeze joi, 20 februarie, Filarmonica din Sofia. Sub bagheta dirijorului roman publicul bulgar va putea asculta Rapsodia I de Enescu dar si lucrari de François Bourne si Richard Strauss.

Tiberiu Soare: foto Virgil OprinaFoto: Radio Romania Cultural

Tiberiu Soare este de altfel unul dintre cel mai activi muzicieni români, cu numeroase evenimente speciale derulate sub bagheta sa la Sala Radio, colaborează cu orchestrele a numeroase filarmonici şi teatre de operă din ţară, a participat la turnee în Suedia, Israel, China, Germania, Elveţia şi a asigurat conducerea muzicală a unor prestigioase ansambluri din străinătate. În septembrie 2010, a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra (London Philharmonic Orchestra), alături de celebra soprană Angela Gheorghiu. Printre recentele sale succese internaţionale se numără şi concertul dirijat în mai 2013, eveniment desfăşurat cu participarea Angelei Gheorghiu şi a tenorului Teodor Ilincăi la Royal Festival Hall din Londra, alături de Orchestra Filarmonică Regală (Royal Philharmonic Orchestra). Tiberiu Soare a dirijat în toamna anului 2013 trei concerte în străinătate, din nou alături de celebra soprană de origine română: Praga (Sala Smetana), Munchen (Filarmonica din Munchen) şi Paris (Opera Royal – Palatul Versailles).

Programul concertului de la Sofia este unul deosebit: una dintre lucrările ascultate de publicul bulgar va fi chiar Rapsodia I de Enescu, pe care în mai 2014 Tiberiu Soare o dirija în fruntea Orchestrei Naţionale Radio în cel mai longeviv festival muzical din China, la Shanghai.

Evenimentul va continua cu Fantezia pe teme din Carmen pentru flaut şi orchestră – compoziţie bazată pe cunoscuta operă a lui Bizet şi semnată de François Bourne.

O altă partitură cu totul specială cuprinsă în program va fi şi „Aşa grăit-a Zarathustra”, poemul simfonic al lui Richard Strauss, lucrare aleasă în contextul în care în acest an întregul mapamond aniversează 150 de ani de la naşterea compozitorului german. Publicul bucureştean va avea şansa de a se întâlni cu această celebră partitură în concertul pe care Tiberiu Soare îl va dirija pe 21 martie la Sala Radio, eveniment inclus în seria de manifestări pe care Orchestrele şi Corurile Radio România le dedică anului Richard Strauss.

Următorul concert sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare va avea loc la Sala Radio vineri, 28 februarie, când se va afla la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio şi alături de pianistul Horia Mihail, într-un frumos concert Schumann/Brahms, care va include şi compoziţia „Stampe” a Corneliei Tăutu.