Dacă în ultimii ani publicul Sălii Radio s-a obişnuit să fie arbitru al unui duel al viorilor Stradivarius versus Guarneri, miercuri, 26 februarie (19.00), spectatorii vor asista la o evoluţie „de cuplu’’, Stradivarius si Guarneri, două viori de colecţie cântate de Liviu Prunaru - concert-maestru al celei mai bine cotate orchestre simfonice din lume, Royal Concertgebouw Amsterdam, şi de soţia sa, violonista Valentina Svyatlovskaya, membră a aceluiaşi prestigios ansamblu. Cele două viori sunt instrumente de mare performanţă şi valoare: Stradivarius „Pachoud” din 1694 (Liviu Prunaru) şi Guarneri „Maria Theresia” din 1676 (Valentina Svyatlovskaya).

Liviu Prunaru si Valentina Svyatlovskaya: foto Virgil OprinaFoto: Orchestrele si Corurile Radio

Cei doi violonişti împreună cu Orchestra de Camera Radio au pregătit un program dens şi atractiv, cu lucrări care cer o deosebită virtuozitate artiştilor, prilej pentru cei doi solişti şi pentru Orchestra de Cameră Radio de a-şi demonstra măiestria: Manfredini - Concerto grosso în sol minor, Ysaÿe - Amitié, poem pentru două viori şi orchestră, interpretat în aranjamentul pentru orchestră de coarde semnat de compozitorul Dan Dediu, Sarasate - Melodii lăutăreşti pentru vioară şi orchestră, Wieniawski - Amintire din Moscova şi Bruch - Octetul pentru orchestră de coarde.

LIVIU PRUNARU, câştigător a numeroase competiţii muzicale de mare valoare, şi-a construit o bogată carieră internaţională: apariţii solistice alături de orchestre renumite ca Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de cameră din Indianapolis.

Fie ca solist concertist, fie în recitaluri, Liviu Prunaru cântă frecvent în toate marile oraşe ale lumii şi este invitat în cadrul unor festivaluri prestigioase ca Menuhin, Enescu sau la festivalurile din Bruxelles, Buenos Aires, Wallonie, Flandra, Evian, Atena şi Salzburg. În fiecare toamnă a ultimilor trei ani, artistul a fost aplaudat în multe oraşe ale ţării în cadrul turneului naţional « Duelul viorilor », susţinut alături de violonistul Gabriel Croitoru şi de pianistul Horia Mihail. Paralel cu activitatea artistică, Liviu Prunaru este implicat activ în domeniul pedagogic, fiind un valoros profesor de vioară al Academiei Menuhin.

VALENTINA SVYATLOVSKAYA, de asemenea membră a celebrei orchestre Royal Concertgebouw, este o artistă cu o bogată activitate concertistică fie în variantă solo, fie în duo cu Liviu Prunaru. Deţinătoare a unui bogat palmares competiţional, Valentina Svyatlovskaya-Prunaru şi-a adjudecat Premiul al II-lea şi un Premiu Special (pentru cea mai bună interpretarea a unui concert de Mozart şi a concertului de Haciaturian) la Concurs Internaţional „Rodolfo Lipizer”, Premiul al II-lea la Concurs Internaţional „Valsesia Musicale”, Premiul I la Concursul „R. Molinari” Gstaad, etc. Tânăra violonistă a studiat la Conservatorul din Sankt Petersburg şi a susţinut mai multe concerte cu Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, în Elveţia, Marea Britanie şi Germania. În perioada 2000 – 2007, Valentina Svyatlovskaya-Prunaru s-a perfecţionat la Academia „Menuhin” din Gstaad (Elveţia), sub îndrumarea apreciaţilor violonişti Alberto Lysy şi Liviu Prunaru.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.