Dan Puric prezinta cartea "Suflet romanesc" la Libraria Mihail Sadoveanu

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 17 februarie 2014, 11:35 Actualitate | Cultură

Suflet romanesc, de Dan Puric
Foto: Compania Dan Puric
Actorul și regizorul Dan Puric va prezenta publicului cea mai noua carte pe care a scris-o, “Suflet romanesc “ marti, 18 februarie 2014, la orele 18.00, la Librăria Mihail Sadoveanu (Bd. Magheru nr. 6-8, sector 1). Cartea a fost lansata in cadrul a doua evenimente ce au avut loc la  Ateneul Român si la Sala Dalles. Cei ce nu au putut participa la aceste evenimente au acum ocazia sa se intalneasca cu autorul si sa primeasca de la acesta cheia descifrarii parabolei sub care este scrisa cartea.
 
Cartea “Suflet românesc” poate fi considerată o parabolă a re-configurării spirituale a  unei generații, care, pentru a crește, trebuie să se uite spre trecut și nu spre viitor.

Cum e noua carte a lui Dan Puric?

Este literatură autentică, un mod radical de a spune “Nu!”, confuziei dintre aparență și valoare, dintre idee și idealuri. Nu există nicio urmă de profetism sau de violență, în paginile acestei cărți, ci o blândețe caldă, arhaică în modul de adresare și în compoziția textelor.

Cartea este scrisă cu durere și bucurie, iar o parte dintre motivele cunoscute, și din scrierile anterioare, sunt reluate în altă notă, una mai gravă, într-un enunț nou, metaforic.

Se poate afirma că, scriitura acestei cărți reprezintă o modalitate de exercitare sinceră a unei misiuni civice. Este ca o mărturisire care se exprimă cu luminozitate, printr-un demers literar susținut de coordonate clare: a cugeta, a plăsmui, a simți și a presimți devenirea dar, și criza spirituală și culturală a neamului românesc.

Lectura cărții ne dezvăluie un adevărat scriitor. Autorul apelează, de astă dată,  la retorica populară a basmelor, pildelor și a parabolelor cu o finețe dialectică extraordinară. Diversitatea formală, de la anecdotă, la eseu, memorat și legendă, dă cărții dinamica necesară și suportul pentru proiectarea tulburătoare a unei  “fiziologii” a românului în contemporaneitate, aflat la răscrucea dintre șansă și catastrofă istorică.

Spațiul sufletului românesc este redescoperit în stil picaresc. Călătoria, întâlnirile cu oamenii  și întâmplările simple devin motiv de meditație asupra condiției românului și românismului.

Autorul nu oferă soluții ci încearcă să redescopere dimensiunile contemporane ale spiritualității românești.

Cartea confirmă adevăruri la care nu vrem să ne gândim și realități pe care nu vrem să le acceptăm.
“Suflet românesc” este, în esență, biografia ființei românești, așa cum o cunoaște Dan Puric.


Citeste mai multe despre   
[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

727 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică