Pentru cea de-a treia lui colaborare cu Teatrul National din Bucuresti, regizorul Radu Afrim a ales piesa HOTI, apartinand scriitoarei Dea Loher, unul dintre cele mai in voga nume din dramaturgia europeana actuala. Este totodata cea de-a treia intalnire scenica a incitantului regizor, dupa precedentele lui montari "Adam Geist" - la Teatrul "Maria Filotti" din Braila si "Piata Roosevelt"- la Teatrul National din Timisoara, cu dramaturgia cunoscutei scriitoare germane.

Hoti, regia Radu AfrimFoto: TNB

"Hoti este un text cu multe povesti de suflet intr-una singura, sunt multe scene de doua, trei personaje, dar sunt multi actori in total. Sunt cateva povesti care au un fir comun oarecum. (...) Este un text social. Este un text despre sentimente umane, crize sociale, cu poezie multa si mult umor", a declarat vineri regizorul Radu Afrim intr-o conferinta de presa la TNB.

Primele reprezentatii ale noului spectacol pus in scena de regizorul Radu Afrim au loc in zilele de: 1, 2, 4 si 5 februarie. Biletele s-au pus deja in vanzare la Casa de bilete a TNB.

"Hoti" este si primul spectacol de la Sala Studio, revenita de curand in circuitul teatral, care foloseste spatiul de tip Arena, formula cu care publicul nu s-a mai putut intalni in aceasta sala de peste trei decenii.

Lumea imaginata de Dea Loher este o lume a personajelor afectate de sensibilitate, a oamenilor fragili care se strecoara prin propria existenta, tematori si prevazatori, ca si cum viata asta nu le-ar apartine sau n-ar avea dreptul s-o traiasca. Ca niste hoti.

Cu texte traduse in peste 30 de limbi si montate pe cele mai importante scene din Berlin si Munchen, dar si in Franta, Marea Britanie, Grecia, Danemarca, Polonia, Finlanda, incununata de numeroase distinctii si premii intre care : Bertold Brecht Preis (2006) si prestigiosul Berliner Literaturpreis (2009), numele Dea Loher reprezinta una dintre cele mai spectaculoase si mai durabile cariere din teatrul german contemporan.

Distributia alatura nume cunoscute din generatia de mijloc a teatrului si tineri aflati la prima colaborare cu TNB: Marius Manole, Cornel Scripcaru, Ana Ciontea, Mihai Calin, Medeea Marinescu, Liliana Ghita, Claudiu Bleont, Natalia Calin, Diana Dumbrava, Conrad Mericoffer, Aida Avieritei, Irina Antonie, Diana Roman si Aris Banutoiu.

Scenografia spectacolului este creatia Andreei Sandulescu, muzica apartine lui Vlaicu Golcea, iar coregrafia este semnata de Andrea Gavriliu.