Vladimir Setran - O expozitie fara titlu la AnnArt

de D.S.     HotNews.ro
Joi, 23 ianuarie 2014, 17:52 Actualitate | Cultură


Expozitie Vladimir Setran
Foto: AnnArt Gallery
Galeria AnnArt gazduieste expoziţia personală Vladimir Şetran, Fără titlu, al cărei vernisaj are loc miercuri 29 ianuarie, ora 19.00. Expoziţia Fără titlu continuă ”sezonul Şetran” început în noiembrie 2013 la AnnArt, cu expoziţia Jurnal deschis, fiind a doua etapă dintr-un program expoziţional mai amplu dedicat maestrului Vladimir Şetran, creator nestăvilit şi figură centrală a artei contemporane româneşti.

Pictor şi totodată profesor – carismaticul fondator în 1969 al Catedrei de Design a Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, Vladimir Şetran are o operă impresionantă, construită pe parcursul a peste jumătate de secol:  pictură figurativă şi abstractă de mare forţă, desen şi grafică, toate în reprezentări hedonistice, dar şi auster-reflexive ale lumii. Nudurile sale în linie minimalistă de desen sunt celebre. La fel – uimitoarele sale instrumente de lucru inventate de el insuşi.

Are în palmares o serie numeroasă de expoziţii în România şi în străinătate – de la Paris la Praga, de la Moscova la Viena şi Ulan Bator şi cu o răsunătoare participare în 1971 la Festivalul Internaţional de la Edinburgh prin galeria Demarco. Multe din lucrările sale fac parte din colecţii private în România, Franţa, Austria, Germania, SUA, Turcia, Liban sau Marea Britanie. Decorat cu Ordinul Meritul Cultural şi Ordinul Serviciul Credincios în grad de Cavaler, Şetran este totodată laureat al Marelui Premiu pentru Pictură UAP (1964) şi al Marelui Premiu pentru Artă Monumentală UAP (1984). În 2012 a avut două expoziţii personale simultane, Sânziene la Galeria AnnArt şi Cod de bare la Institutul Cultural Român din Bucureşti. Trăieşte şi lucrează în Bucureşti.

Fără titlu prezintă o secvenţă din seria de picturi abstracte lucrate de Vladimir Şetran în perioada 2004–2008, alături de un preview al celor mai recente tablouri semnate de artist. Particularitatea acestor pânze de dimensiuni mari, în culori acrilice intense, este dată de jocul dintre fundalul plat, uniform, şi intervenţiile în pete sau tuşe de culoare păstoasă în relief, alternate uneori cu inserţii metalice, reflective, care întrerup suprafaţa continuă a tabloului. Ele se situează stilistic în gama unui expresionism abstract pur, prezentând afinităţi formale şi expresive cu nume rezonante din zona color field painting, precum Barnett Newman sau Rothko.

Picturile sunt fără excepţie private de titlu, adresându-se exclusiv ochiului şi propunând un limbaj vizual propriu artistului, alternativ celui verbal, discursiv, dar la fel de potent din punct de vedere cognitiv. Precum o lecţie dedicată privirii, pictura abstractă practicată de Vladimir Şetran invită la contemplarea detaşată a lumii formelor şi culorilor interioare ale artistului.  

Expozitia Fără titlu este cea de-a treia expoziţie personală Vladimir Şetran la AnnArt, galeria care îl reprezintă în România. Pe lângă solo show-urile Sânziene din 2012 şi Jurnal deschis din 2013, artistul a mai fost prezent şi în expoziţiile de grup ale galeriei: Caiet de planuri în 2011, artZoom de vară_01  în 2012, Mica Artă Mare, artZoom de vară_02 şi [en]counterpoint în 2013.

Expoziţia se va desfăşura pe parcursul a 4 săptămâni şi reuneşte picturi pe simeze, alături de o secţiune specială, documentară, dedicată filmelor şi materialelor informative despre artist. Fără titlu este curatoriată de Gabriela Massaci şi Diana Ursan şi poate fi vizitată în perioada 29 ianuarie – 27 februarie 2014, cu intrare liberă.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

966 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by