Celebrul dirijor italian Claudio Abbado, care a dirijat cele mai mari orchestre ale lumii, a murit luni la Bologna, au anuntat apropiati de-ai sai, potrivit AFP. Abbado, nascut in 1933, a fost directorul Scalei din Milano intre 1968 si 1986, ulterior fiind numit in fruntea London Symphonic Orchestra, apoi director al Operei din Viena.

Dirijorul Claudio AbbadoFoto: Captura YouTube

In varsta de 80 de ani, Abbado fusese bolnav de mai multa vreme, iar concertele Orchestrei Mozart din Bologna pe care o dirija fusesera anulate. El a fost inlocuit la mijlocul lunii decembrie, din cauza starii de sanatate.

El a fost operat de cancer de stomac in anul 2000, ulterior problemele de sanatate aparand din ce in ce mai des.

In 2010, trei concerte care ar fi trebuit sa marcheze revenirea sa la Scala din Milano au fost anulate, iar Abbado a mers in Germania sa se ingrijeasca. Fidel imaginii sale de personalitate generoasa, maestrul ceruse ca onorariu pentru revenirea ca 90.000 de arbori sa fie plantati la Milano.

In august anul trecut, presedintele italian Giorgio Napolitano l-a numit senator pe viata, iar in decembrie Abbado a renuntat la indemnizatia de senator pentru a finante burse de studiu pentru tineri muzicieni.