Pestera de la Altamira, din localitatea Santillana del Mar, aflata in comunitatea autonoma spaniola Cantabria, va putea primi din nou vizite dupa 12 ani, a anuntat sambata agentia de presa EFE, potrivit Agerpres. Autoritatile locale au decis redeschiderea provizorie a grotei in care s-au documentat adevarate cicluri artistice ale preistoriei, cu admiterea a cinci vizitatori pe saptamana, pentru a putea analiza astfel impactul prezentei oamenilor inainte de deschiderea definitiva.

Impactul acestor vizite va fi observat pana in luna august, dupa care se va decide daca pe viitor, pestera poate primi sau nu vizite.

Vizitele turistice regulate inauntrul pesterii de la Altamira, considerata "Capela Sixtina" a artei rupestre paleolitice, au fost suspendate in septembrie 2002, dupa ce s-a observat ca in interior aparusera microorganisme care deteriorau picturile.

In 2009, cercetatorii au dezvaluit ca pestera Altamira a fost locuita cu 22.000 de ani in urma, mai mult decat se considera anterior. Ea a fost descoperita in 1868 de un vanator. De abia in 1917, pestera de la Altamira a fost deschisa vizitatorilor, iar in 1924 a fost declarata monument national, devenind apoi si unul dintre cele mai vizitate locuri din Spania.

Pestera a fost aclimatizata pentru vizite si inauntru a fost ridicat un zid de protectie pentru sala in care sunt pictati faimosii bizoni colorati.

Cu toate acestea, in 1970 au inceput sa apara semne de deteriorare a picturilor din cauza transformarilor suferite in acest microclimat artificial. Drept urmare, 7 ani mai tarziu, pestera a fost inchisa pentru prima oara. De la deschidre pana in momentul primei inchideri, in pestera intrasera, in medie, 4.000 de persoane pe zi.

In ultimele decenii ale secolului trecut administrarea pesterii a fost asumata de Ministerul spaniol al Culturii, iar acesta a organizat si permis ultimele excavatii, efectuate in anii '80. In 1982, pestera s-a deschis din nou publicului, cu limite de pana la 40 de vizitatori pe zi, in functie de anotimp. In 1985, pestera de la Altamira a fost declarata de UNESCO patrimoniu al umanitatii, arata Agerpres.