Hotararea prin care Ministerul Culturii infiinteaza Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala a fost publicata in Monitorul Oficial. Noua institutie va fi subordonata Ministerului Culturii si urmeaza sa se finanteze din venituri proprii si din subventii acordate de la bugetul de stat. Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala se infiinteaza prin reorganizarea Centrului de Pregatire Profesionala in Cultura, ca urmare a comasarii prin absorbtie cu Centrul de Cercetare si Consultanta in Domeniul Culturii, care se desfiinteaza, si prin preluarea activitatii de atestare in domeniul monumentelor istorice de la Institutul National al Patrimoniului.

De asemenea, noua institutie va prelua atributiile Centrului de Pregatire Profesionala in Cultura, ale Centrului de Cercetare si Consultanta in Domeniul Culturii, precum si activitatea de atestare in domeniul monumentelor istorice de la Institutul National al Patrimoniului.

"Institutul functioneaza ca institutie publica de cultura, de importanta nationala avand personalitate juridica, subordonata Ministerului Culturii, finantata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat", se arata in proiectul de hotarare al Ministerului Culturii pentru infiintarea Institutului.

Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Culturii, principalele obiective ale Institutului sunt indeplinirea strategiei Ministerului Culturii in domeniile formarii profesionale continue, educatiei permanente, managementului cultural si cercetarii; realizarea activitatilor specifice formarii profesionale continue, educatiei permanente si managementului in domeniul culturii, in beneficiul institutiilor publice de cultura, indiferent de subordonare, al persoanelor juridice de drept privat cu activitate in domeniul cultural si al persoanelor fizice, prin elaborarea si implementarea de programe si proiecte; elaborarea, monitorizarea si evaluarea politicilor publice din sectorul cultural; acordarea asistentei tehnice in domeniul programelor europene cu incidenta in domeniul culturii. De asemenea, actul normativ prevedea ca numarul maxim de posturi ale Institului va fi de 87.