Directorul Muzeului Taranului Roman (MTR), Virgil Stefan Nitulescu, i-a adresat marti o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta, in care ii cere sa nu dea curs initiativei de desfiintare a Muzeului. "S-ar desfiinta o institutie fundamentala pentru spiritualitatea romaneasca, greseala pe care a facut-o numai regimul comunist", i-a scris directorul MTR premierului. Miza eventualei desfiintari a Muzeului Taranului este cladirea si terenul aferent din Centrul Bucurestiului, chiar in fata sediului Guvernului.

Muzeul Taranului RomanFoto: Muzeul Taranului Roman

Rovana Plumb, ministrul Mediului, admite ca "a fost o discutie" in acest sens, dar nu s-a luat nicio decizie. Noul ministru al Culturii, liberalul Gigel Stirbu, spune ca nu va vota niciun act in acest sens, in timp ce premierul Victor Ponta ii cere sa comaseze cele doua muzee.

Nitulescu citeaza un proiect de hotarare de Guvern care ar trece cladirea si terenul Muzeului Taranului la Muzeul Antipa, toate urmand sa intre in subordinea Ministerului Mediului. De asemenea, patrimoniul si colectiile de la Muzeul Taranului ar urma sa fie mutate la Muzeul Satului si expuse in aer liber, in Parcul Herastrau.

Reamintim ca Muzeul Taranului Roman a fost infiintat in 1906, de Regele Carol I.

Totul pe fondul unei dispute care a capatat si accente politice. Dupa ce a depus juramantul de ministru al Culturii, Gigel Stirbu (PNL) a fost intrebat de presedintele Traian Basescu de ce doreste sa comaseze cele doua muzee, iar Ponta a replicat scurt: "Comasati-le".

Ulterior, Gigel Stirbu a intervenit la Realitatea TV si a afirmat ca nu avea cunostinta de aceasta intentie in momentul in care a depus juramantul si ca nu va semna un astfel de act.

Directorul general al Muzeului Antipa a declarat, pentru Mediafax, ca nu stie de existenta unui proiect de Hotarare de Guvern care ar face ca muzeul pe care il conduce sa treaca in subordinea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice.

El a spus insa au existat discutii cu reprezentantii Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, care au spus ca i-ar putea ajuta sa extinda spatiul Muzeului Antipa, astfel incat actuala cladire care are fatada pe Soseaua Kiseleff sa poata fi extinsa si spre Bulevardul Ion Mihalache, pentru ca instuitutia "moare din lipsa de spatiu".

In ceea ce priveste trecerea imobilului care adaposteste Muzeul National al Taranului Roman in administrarea Muzeului National de Istorie Naturala "Grigore Antipa", Dumitru Murariu a spus ca nu s-a pus niciodata aceasta problema in discutie, acea cladire fiind nepotrivita pentru profilul Muzeului Antipa.

"Niciodata nu s-a luat in discutie aceasta idee", a declarat pentru Mediafax Dumitru Murariu.

De asemenea, Dumitru Murariu a precizat ca toate marile muzee ale lumii s-au extins de-a lungul timpului, de aceea este necesar ca si Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" sa aiba cat mai mult spatiu pentru a functiona in mod corespunzator.

Contactat de HotNews.ro, Radu Boroianu, secretar de stat in Ministerul Culturii, a afirmat ca a aflat abia in urma cu doua zile de acest proiect initiat de Ministerul Mediului. In acest moment, proiectul de Hotarare de Guvern nu are avizul Ministerului Culturii, a mai spus Boroianu. Acesta este convins ca noul ministru al Culturii, Gigel Stirbu, nu va fi de acord cu acest proiect. "Am vorbit cu domnia sa si ieri si astazi si mi-a dat asigurari ca nu va semna acest proiect", a precizat Boroianu. Acesta a mai afirmat ca in cazul Muzeului Antipa sunt "lucruri care ar putea fi discutate", deoarece si in alte state europene muzeele de istorie naturala se afla la ministere ale mediului. Insa, nu poate fi acceptat un transfer si comasarea Muzeului Taranului Roman cu cel al Satului deoarece sunt muzee care au semnificatii diferite. Muzeul Taranului Roman este dedicat spiritualitatii romanesti, iar Muzeul Satului este dedicat etnologiei romanesti.

Virgil Nitulescu, directorul general al Muzeului Taranului Roman, crede ca prin acest proiect se doreste desfiintarea muzeului, miza fiind, probabil, una imobiliara. Nitulescu sustine ca ace st proiect a starnit indignarea tuturor celor care lucraza in acest domeniu. "Colegii mei din toata reteaua muzeelor vor sa faca un protest la nivel national si international", a mai afirmat Nitulescu. Potrivit acestuia, au mai existat discutii despre o posibila comasare a celor doua ministere, insa doar in sensul unificarii sub o singura conducere, Muzeul Taranului Roman urmand sa functioneze in actuala cladire.

HotNews.ro a incercat inca de luni sa obtina un punct de vedere din partea Ministerului Mediului, insa acesta nu a transmis niciun raspuns pana in acest moment.

UPDATE Paulina Popoiu, directorul general al Muzeului Satului, a declarat pentru Mediafax ca nu i-a intrebat nimeni nimic despre proiectul de comasare cu MTR, insa a precizat ca, fiind vorba despre doua institutii de o asemenea anvergura, "lucrurile nu se fac asa usor, se fac dupa anumite analize".

"Oficial, nu ne-a intrebat nimeni nimic, totul a fost pe baza de zvonuri", a declarat Popoiu.

Citeste integral scrisoarea deschisa trimisa de directorul Muzeului Taranului Roman premierului Victor Ponta:

"Stimate Domnule Prim-Ministru,

Am fost informat cu privire la existenta unui proiect de hotarare a Guvernului care ar face ca, intr-o prima etapa, Muzeul National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa' sa treaca in subordinea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice si imobilul din Soseaua Kiseleff nr. 3, care adaposteste Muzeul National al Taranului Roman, in administrarea Muzeului National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa'. In etapa urmatoare, din cate am inteles, ar urma ca, in termen de 90 de zile, Muzeul nostru sa fie unificat cu Muzeul National al Satului 'Dimitrie Gusti', pierzandu-si asadar, personalitatea juridica, iar toate bunurile culturale care sunt adapostite in cladirea noastra si expozitia permanenta sa fie gazduite in imobilul muzeului in aer liber din Parcul Herastrau.

MTR, Antipa si Guvernul Romaniei pe harta

MTR, Antipa si Guvernul Romaniei pe harta

Foto: Google Maps

Va rog sa imi permiteti, domnule Prim-Ministru, sa expun foarte pe scurt motivele pentru care o asemenea decizie ar fi total inoportuna. Nu am sa discut, aici, situatia colegilor nostri din Muzeul 'Antipa'. Muzeul nostru, care a fost infiintat in anul 1906, sub patronajul Regelui Carol I (al carui nume l-a si purtat, din 1915, pana in 1948) a fost gazduit in cladirea in care se afla acum, de la bun inceput. Cladirea, proiectata, initial, de arhitectul Nicolae Ghica - Budesti si terminata de arhitectul Grigore Ionescu (si care, acum, este monument istoric de importanta nationala), a fost gandita, din capul locului, pentru a gazdui 'Muzeul de Arta Nationala', initiat de marele nostru muzeolog, istoric de arta si etnolog, Alexandru Tzigara - Samurcas. Din pacate, cel mai mare muzeu al Romaniei, asa cum era in acel moment, a fost evacuat din cladire in 1953, pentru a gazdui Muzeul Lenin - Stalin, devenit, mai tarziu, Muzeul de istorie a Partidului Comunist, care a fiintat, pana in decembrie 1989 in aceasta cladire.

Intre timp, Muzeul (rebotezat 'de Arta Populara') a fost, gazduit de Palatul Stirbey, de pe Calea Victoriei, pana in anul 1978, cand, prin decizia directa a lui Nicolae Ceausescu, a fost desfiintat, prin unificare cu Muzeul Satului. Intregul patrimoniu al muzeului a fost inghesuit in niste conditii absolut improprii, Muzeul Satului, ca muzeu in aer liber, nefiind pregatit, in nici un fel, sa primeasca acest patrimoniu si sa il ingrijeasca.

La inceputul lunii februarie a anului 1990, dupa desfiiintarea fostului muzeu al Partidului Comunist, Muzeul nostru s-a intors in sediul care ii era destinat. Pentru patrimoniul sau, care numara peste 90.000 de obiecte, s-au construit depozite speciale adecvate patrimoniului etnologic, potrivit standardelor internationale. Totodata, intr-un timp foarte scurt, o echipa exceptionala de etnologi, sociologi si artisti, condusa de marele pictor Horia Bernea, a realizat o expozitie permanenta remarcabila, fapt care a fost recompensat cu cel mai important premiu in domeniul muzeelor, din Europa. Astfel, in 1996, Muzeul Taranului a primit Premiul pentru Muzeul European al Anului, ramanand, pana in ziua de astazi, singura institutie muzeala din Romania care a primit aceasta distinctie.

Daca s-ar da curs proiectului de hotarare a Guvernului (care, oricum, in acest moment, nu respecta, in opina noastra) prevederile Legii muzeelor si colectiilor nr. 311/2003 republicata, art. 18 si 34 si care nu a fost publicata pe pagina de internet a ministerului initiator,

- s-ar desfiinta o institutie fundamentala pentru spiritualitatea romaneasca, greseala pe care a facut-o (atunci, cu vadita intentie) numai regimul comunist,

- s-ar distruge o expozitie permanenta care a fost unanim apreciata de specialisti si de ghidurile turistice publicate in intreaga lume (va putem pune la dispozitie aceste detalii),

- ar fi lasat fara adapost un patrimoniu de exceptie (pentru ca Muzeul Satului nu dispune de spatii suplimentare de depozitare pentru a putea primi si obiectele pe care le gestioneaza Muzeul Taranului),

- Muzeul 'Antipa' ar primi un spatiu, oricum, inadecvat nevoilor sale,

- un numar imens de persoane care apreciaza Muzeul National al Taranului Roman (nu numai cei care fac parte din elita intelectuala a tarii, de la membrii Academiei Romane, profesorii universitari, artistii etc.), precum si publicul obisnuit al muzeului, de la elevi si studenti, pana la rezidentii straini in Romania, inclusiv, diplomatii, vor fi extrem de nemultumite de o asemenea masura, care va elimina din viata publica a Capitalei un loc de cultura ce are o semnificatie aparte pentru cel putin cateva sute de mii de oameni (nu doar vizitatorii obisnuiti ai muzeului, asadar), care vin la Muzeul Taranului pentru a lua parte la manifestari culturale dintre cele mai diverse: expozitii temporare, concerte, festivaluri de teatru si film, lansari de carte, conferinte etc.

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Va asigur ca pozitia pe care o exprim in aceasta scrisoare deschisa este conforma cu cea a intregului personal al Muzeului si ca ea va ramane aceeasi, indiferent cine se va afla la conducerea institutiei in viitor.

Sper ca prin decizia pe care o veti lua, de a nu da curs initiativei de desfiintare a Muzeului National al Taranului Roman, veti dovedi ca ascultati vocea ratiunii, respectand dreptul fundamental la cultura al cetatenilor si punand pret pe identitatea culturala a romanilor.

Cu deosebit respect,

Dr. Virgil Stefan NITULESCU

Directorul general al Muzeului National al Taranului Roman"