Salonul de Carte şi Cadouri Bookfest de Crăciun le propune vizitatorilor un calendar bogat de lansări pentru următoarele zile, cu volume îmbinând diverse perspective asupra istoriei României (prin Adrian Ciororianu, Larry Watts sau colectivul Institutului pentru Studiul Totalitarismului) cu interesante biografii ale unor personalități remarcabile, precum Principesa Margareta sau Maria Tănase, dar și emoționante povești de viață ale unor oameni obișnuiți.

Miercuri, 18 decembrie, începând cu ora 18:00, istoricul Adrian Cioroianu se întâlneşte cu cititorii pentru a prezenta „câteva adevăruri simple din istoria românilor” din volumul „Cea mai frumoasă poveste”, al editurii Curtea Veche. De la povestea coroanei lui Carol I şi până la vânătorile lui Nicolae Ceauşescu, de la războaiele pe care le-am câştigat şi până la tratatele care ne-au modificat frontierele, autorul relatează povești reale despre o lume reală ori dintr-o lume a fantasmelor pe care românii au construit-o într-o epocă sau alta.

Joi, 19 decembrie, de la ora 16:00, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului va lansa Enciclopedia Regimului Comunist, vol. I și II, dar și volumul ce prezintă “instituții de partid, de stat, obștești și cooperatiste”. Despre lucrări vor vorbi prof. dr. Radu Ciuceanu, președinte al consiliului științific care a alcătuit volumul și prof. dr. Octavian Roske.

Pentru vineri, editura RAO anunță un nou eveniment important pentru pasionații de istorie: o întâlnire cu Larry L. Watts, prilejuită de cele mai recente apariții editoriale ale autorului. Astfel, pe 20 decembrie, de la ora 15:00, Larry Watts se va întâlni cu cititorii bucureșteni pentru a discuta despre cele două volume publicate deja la editura RAO (Ferește-mă, Doamne, de prieteni și Cei din urmă vor fi cei dintâi) și despre cel de-al treilea, Aliați incompatibili, a cărui apariție este așteptată în această perioadă.

Tot vineri, începând cu ora 18.00 va fi lansat, în prezența autoarei, albumul biografic Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare, de Sandra Gătejeanu-Gheorghe. Volumul face parte din colecția dedicată familiei regale a editurii Curtea Veche Publishing și prezintă copilăria și adolescența Principesei Moștenitoare, despre studiile și experiența comunitară, despre viața de familie, interesele şi activităţile întreprinse de Principesa Margareta în folosul României.

Editura Eikon a pregătit o serie vastă de evenimente pentru cititorii săi. Joi, 19 decembrie, de la 17:00 va avea loc dubla lansare a volumelor Universalism românesc, de Sandu Tudor; și Duhovnicii Sihăstriei sub cenzura comunistă. Filantropia cuvântului și a faptei la Mănăstirea Sihăstria în perioada comunistă, de Ierom. Cosma Giosanu. La eveniment vor participa Adrian Nicolae Petcu, Nicolae Videnie, Mirel Bănică, Marius Vasileanu și Valentin Ajder. Apoi, de la ora 19:00, se va prezenta volumul Jurnalul unei mame de înger, de Ana Maria Huzum, cu participarea Biancăi Brad. Iar sâmbătă, 21 decembrie, de la ora 18:00 se va lansa volumul Maria cea fără de moarte, de Gaby Michăilescu, alături de actrița Adriana Trandafir și Valentin Ajder.

Nu în ultimul rând, în zilele de marți și joi, de la ora 18:00, Atelierul de carte de la MȚR va susține demonstrații de tipar manual pe hârtie manuală.

Unele dintre cele mai mari edituri din România îi aşteaptă pe cititori la această a doua ediţie a Bookfest de Crăciun cu un total de circa 15.000 de cărţi la preţuri promoţionale. Dintre editurile importante ale căror volume vor fi la Bookfest de Crăciun amintim: Litera, Humanitas, Polirom, Nemira, Rao, All, Curtea Veche Publishing, Adevărul, Niculescu, Baroque Books, Eikon, House of Guides, Antet XX Press, Didactica Publishing, IBU Publishing, Hasefer, Martor, Tim Publisher şi alţii.

Programul de vizitare al salonului va fi următorul:

luni - vineri: 11:00 - 20:00;

sâmbătă - duminică: 10:00 - 20:00.

Bookfest de Crăciun este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România şi în parteneriat cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă. Anul trecut invitatul de onoare al Salonului Internaţional de Carte a fost Franța, iar publicul a avut ocazia să se întâlnească cu personalităţi importante ale culturii contemporane franceze ca Bernard Pivot sau Michel Houellebecq. Anul acesta circa 95.000 de vizitatori au trecut pe la Salonul Internațional de Carte Bookfest (29 mai - 2 iunie), luând parte la peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, evenimente pentru copii, proiecții cinematografice, evenimente interactive). Invitat de onoare a fost literatura germană prin participarea Austriei, Elveției și Germaniei în cadrul proiectului Trei țări, aceeași limbă. La această ediție au fost prezente nume cu răsunet internațional precum Cătălin-Dorian Florescu, Katharina Hacker, Michael Stavarič, Joseph Winkler, Jan Koneffke, Christian Haller, Saša Stanišić, Julya Rabinowich, Jolanda Pinel. În 2014 invitatul de onoare va fi Polonia.