Volumul de memorialistică 'Fals tratat de manipulare', de Ana Blandiana aparut la editura Humanitas va fi lansat miercuri, 11 decembrie, ora 19.00 la Libraria Humanitas de la Cismigiu.

Fals tratat de manipulare, de Ana BlandianaFoto: Humanitas

Evenimentul de lansare va prilejui o sesiune de lectură publică și intalnirea publicului cu autoarea care va oferi autografe. Invitatele Anei Blandiana la eveniment sunt Tania Radu şi Lidia Bodea.

...O carte despre mine şi timpul pe care l-am străbătut: un timp în ebuliţie, bulversat de vântul bătând mereu din altă direcţie a istoriei, spulberând sensurile, dar nu şi încăpăţânarea mea de a le înţelege. Nu am scris această carte pentru a transmite un adevăr pe care eu îl deţin, ci pentru a găsi un adevăr de care eu am nevoie. Sensul ei nu este să acopere, ci să descopere ceva. (Ana Blandiana)

În Fals tratat de manipulare, valoarea de document - indiscutabilă, ba chiar fas­tuoasă, câtă vreme se referă nemijlocit la trecutut recent, comunist și postcomunist - este împinsă voit în planul doi. Pers­pec­tiva apare răsturnată: cele deja trăite nu sunt contemplate de sus, ci privite în sus, ca un alt urcuș, la fel de greu cu cel deja făcut și cu final aproape la fel de im­pre­vizibil. Nevoia de înțelesuri ferme, des­po­vărate de echivocul conjuncturilor și al condiționărilor emoționale, se suprapune astfel în mod tragic peste reflexul moral și forțează concluzia. Iar din această chimie a conștiinței se degajă parcă un nou im­pas, lăsat spre rezolvare... poeziei, ca mai aptă fiind să discearnă în materia fragilă a adevărului. (Tania Radu, „Judecata ultimă a poeziei“, revista 22, decembrie 2013)