Centrele P.E.N. din Republica Moldova si din Romania - filiale ale Asociatiei Mondiale a Scriitorilor PEN International cu sediul la Londra ¬ isi exprima solidaritatea cu poporul ucrainean care manifesta in aceste zile la Kiev si in alte orase ale tarii in favoarea optiunii de integrare europeana, precizeaza acestea intr-un comunicat.

Acestei initiative i se alatura si Grupul pentru Dialog Social si si sustine cauza pro-europeana a poporului ucrainian, se mai arata in comunicat.

Printre cei care participa la ¬Euromaidan¬ se afla si multi scriitori, jurnalisti, oameni de creatie cu care impartasim aceleasi valori ale libertatii si democratiei. Locul Ucrainei este incontestabil in familia europeana, acolo unde se afla deja prin cultura si traditiile sale seculare.

Pe 29 noiembrie 2013, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Republica Moldova si Georgia au parafat acorduri de asociere si liber schimb cu Uniunea Europeana. Tot atunci si Ucraina, care a initiat mai devreme aceste negocieri, ar fi trebuit sa semneze propriul acord de asociere cu UE. Din pacate, interesele egoiste ale conducatorilor sai, dar si presiunile Rusiei, care este gata sa recurga la orice mijloace, inclusiv la sanctiuni de ordin politic, economic si militar, pentru a mentine fostele republici sovietice in sfera ei de influenta, au deturnat pentru moment sansele de integrare europeana ale Ucrainei.

P.E.N. Moldova si P.E.N. Romania sustin protestul pasnic al celor adunati pe ¬Euromaidan¬, sustin dreptul ucrainenilor de a-si alege in mod liber si democratic calea de dezvoltare. Victoria optiunii europene a Ucrainei va inlesni si procesul de integrare in spatiul occidental a Republicii Moldova, va accelera reformarea si modernizarea societatii moldovenesti, precum si lichidarea sechelelor mostenirii imperialiste sovietice, va crea conditii pentru rezolvarea conflictului separatist din estul Republicii Moldova.

P.E.N. Moldova impreuna cu P.E.N. Romania condamna folosirea fortei de catre politia si structurile de securitate de la Kiev impotriva unor protestatari pasnici, printre ale caror victime se numara si jurnalisti ucraineni si straini; condamna campania de persecutie si intimidare desfasurata in institutiile de invatamant la adresa tinerilor care participa la actiunile de protest.

Condamnam orice fel de violente. Este nevoie de un dialog real intre manifestanti si autoritati, care sa permita gasirea celor mai bune solutii politice pentru repunerea Ucrainei pe calea integrarii europene.

Chemam guvernele din Republica Moldova si din Romania sa-si manifeste sprijinul pentru aspiratiile europene ale Ucrainei, chemam partidele politice, societatea civila, organizatiile media si uniunile de creatie din cele doua tari sa se solidarizeze cu poporul ucrainean in dorinta sa de a reveni in familia natiunilor libere si democratice, acolo unde trebuie sa ajunga si Republica Moldova.

Chemam scriitorii, filialele P.E.N. International din intreaga lume sa sustina aspiratiile de libertate si europenitate ale confratilor nostri din Ucraina.