Sezonul de iarnă al concertelor româneşti pe renumita scenă de la St Martin-in-the-Fields debutează marti, 10 decembrie, cu un spectacol în compania câtorva dintre cei mai talentaţi tineri muzicieni din Londra: Radu Ropotan (vioară), Ioana Forna (vioară), George White (violă), Raphael Lang (violoncel) şi Alexandra Văduva (pian), care vor prezenta două creaţii originale ale marilor compozitori Enescu şi Dvořák.

Muzicieni romani in Trafalgar SquareFoto: ICR Londra

Seria prezentată de Institutul Cultural Român din Londra la St Martin-in-the-Fields a inclus, începând din 2011, recitaluri susţinute de Matei Bucur Mihăiescu, Andrei Licăreţ, Victor Nicoară, Vlad Maistorovici și Cvartetul Mercury, Sergiu Tuhuţiu sau Alexandra Silocea. Următorul concert va fi susţinut de pianistul și compozitorul Mihai Măniceanu pe 31 decembrie.

Violonistul Radu Ropotan a câștigat nu mai puțin de 16 premii naționale și internaționale. În 2008 i-a fost acordată o bursă de studiu la Royal College of Music, Londra, unde a devenit elevul lui Yuri Zhislin. A concertat în București la Sala Radio și la Ateneul Român şi a apărut pe scene prestigioase din Franța, Italia, Germania și Marea Britanie.

Ioana Forna se află în ultimul an de studiu la Royal College of Music din Londra, la clasa profesorului Berent Korfker. A concertat în Orchestra Română de tineret sub conducerea maeştrilor Cristian Mandeal şi Marin Cazacu, la cele mai importante festivaluri din ţară. În prezent proiectul cel mai important este cvartetul Sattler pe care îl conduce cu mult devotament.

George White este student în ultimul an la Royal Academy of Music (RAM) sub îndrumarea lui Garfield Jackson, membru al prestigiosului cvartet Endellion. A cântat sub bagheta unor dirijori de renume precum Sir Simon Rattle şi Sir Trevor Pinnock. În 2011 a fost prim-violist al orchestrei RAM Sinfonia pentru premiera mondială a operei “Kommilitonen!”, iar în ultimul an a susţinut concerte camerale pe scene britanice prestigioase.

Raphael Lang a studiat la Conservatorul Naţional Regional de la Paris, iar din 2009 studiază la Royal Academy of Music cu David Strange. În 2011, în cadrul RAM, a câştigat premiul “May Mukle”, iar în 2012 premiul “David Martin/Florence Hooton”. Tot anul trecut, muzicianul a fost admis în cadrul London Symphony Orchestra, cu care a şi concertat de câteva ori în acest an.

Pianista Alexandra Văduva a câştigat numeroase competiţii naţionale şi internaţionale, precum Concursul Internaţional de pian de la Viena, premiul al III-lea la Concursul Beethoven (Londra, 2011), premiul al II-lea la Concursul de pian Sterndale Bennett, iar recent a câştigat Alexander Kelly Memorial Award. A concertat pe scene celebre precum Wigmore Hall, Duke’s Hall, Steinway Hall, St. James‘ Church Piccadilly sau Charlton House.