Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) va inaugura pe 19 decembrie expozitia temporara Aurul si argintul antic al Romaniei care cuprinde peste o mie de piese create intr-un interval de sase milenii. Expozitia este deschisa la Muzeul National de Istorie pana in martie 2014 si apoi va fi prezentata in alte 12 orase.

Expozotia Aurul si argintul antic al RomânieiFoto: MNIR

Expozitia Aurul si argintul antic al Romaniei reuneste peste o mie de piese arheologice reprezentative, lucrate din aur si argint, descoperite pe teritoriul Romaniei. Structura expozitiei ilustreaza, prin aceste obiecte de o deosebita valoare istorica, estetica si simbolica, o perioada de peste sase milenii, cuprinsa intre Neo-Eneolitic si Antichitatea Tarzie (mileniul al V-lea a.Ch. - secolul al VII-lea p.Ch).

La aceasta initiativa expozitionala a MNIR s-au alaturat 31 de muzee din tara, fiecare dintre piesele ce urmeaza a fi expuse avand o semnificatie si o istorie proprie. Unele dintre obiectele incluse in tematica acestei manifestari se afla in expozitia Tezaur Istoric a MNIR si, prin urmare, pot fi vazute doar la Bucuresti, altele sunt expuse in diferitele muzee de istorie si arheologie din tara, in timp ce o parte dintre acestea nu au mai fost prezentate publicului in trecut.

Insigna, insemn, prestigiu, sacralitate, bogatie sau pur si simplu podoaba - acestea sunt doar cateva dintre sensurile pe care le pot concentra piesele din metale pretioase. De-a lungul timpului, in slujba evidentierii acestor roluri au fost investite pricepere tehnica, indemanare si imaginatie, care au condus si catre o mare diversitate formala. Printre artefactele prezentate in expozitia Aurul si argintul antic al Romaniei exista atat exemplare cu o lucratura mai simpla, cat si adevarate puncte de referinta in arta metalului pretios.

Marturie pentru veleitatile artistice si indemanarea orfevrilor de altadata sau pentru complexitatea solutiilor tehnologice folosite pot sta, printre altele, piesele din inventarele ansamblurilor princiare getice (Craiova, Cucuteni-Baiceni, Poiana Cotofenesti, Agighiol sau Peretu), diversitatea si bogatia de forme a orfevrariei dacice (bratarile polispiralice de aur descoperite in zona cetatii de la Sarmizegetusa Regia sau tezaure precum cele de la Sancraieni, Peteni, Dragesti, Tasad, Sacalasau, Rociu, Balanesti etc.) si, nu in ultimul rand, inventarele funerare si tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichitatii Tarzii, Pietroasa, Apahida, Cluj-Someseni sau Histria.

Expozitia temporara va fi deschisa la MNIR in perioada decembrie 2013 - martie 2014, iar apoi va fi itinerata prin cel putin 12 orase din Romania.