Spectacolul 'Volpone' în regia lui Vlad Cristache va fi prezentat în premieră pe 14 decembrie, la Teatrul Mic din Capitală.

Gheorghe Visu in VolponeFoto: Teatrul Mic

''Textul scris acum mai bine de 400 de ani este mai actual ca niciodată. La adăpostul satirei, Ben Jonson a ales fabula pentru a caracteriza, încă de la botez, personajele sale simbol. Astăzi, când libertatea artistică merge mână în mână cu pandantul ei în societate, măştile cad, însă 'băieţii răi' rămân la fel de fioroşi'', se arată în comunicatul instituţiei.

Bani! Bani! Bani! Deviza bogaţilor care se visează, încă, şi mai bogaţi. Avere! Avere! Avere! Visul treaz al îmbogăţiţilor de ieri, de azi, dintotdeauna. Realitatea canaliilor este mereu aceeaşi: scopul scuză mijloacele, atâta vreme cât aurul umple buzunarul şi teancurile de bancnote cresc.

Povestea lui Volpone (Gheorghe Visu), cel mai şiret şarlatan din Piaţa San Marco, este cea a oricăruia dintre farsorii de mare calibru: minciuna bine deghizată în jocul abil de-a bolnavul inocent. Mosca (Cristian Iacob), parazitul talentat şi meşter în basme frumoase pentru oameni mari, creduli şi avari, întinde plasa, iar prada nu se lasă aşteptată. Corbaccio (Mihai Dinvale), bătrânul abulic visând la o a doua tinereţe, Voltore (Marius Stănescu), avocatul pe cât de abil, pe atât de ticălos şi Corvino (Tache Florescu), soţul gelos care schimbă oricând cinstea pe avere. În toată această goană a moştenitorilor de ocazie e loc şi pentru victime inocente: Celia (Irina Rădulescu) - soţia fidelă şi sinceră şi tânărul Bonario (Radu Iacoban/ Silviu Debu), omul de bine, care crede în adevăr şi dreptate.

În mijlocul Veneţiei, undeva pe Canale Grande, Vladimir Turturică a imaginat o lume care pluteşte pe apă, în acordurile muzicii live, pe ritmul dat de tobele lui Lucian Maxim. Iţele acestui scenariu se încurcă într-o comedie plină de fantezie, energie şi surprize.