În luna decembrie 2013 se împlinesc 40 de ani de când Teatrul Naţional „I.L.Caragiale" funcţionează pe actualul amplasament din Piaţa Universităţii, în clădirea aflată la kilometrul 0 al Capitalei, inaugurată în decembrie 1973. În anul 2011 începe un amplu proces de renovare a clădirii, având ca scop reabilitarea spaţiilor degradate, sistematizarea întregii zone şi revenirea la faţada din anul 1973. La acest sfârşit de an 2013 metamorfoza este spectaculoasă, clădirea revenind, treptat, la forma sa iniţială.

Dorind să transforme acest Arc peste timp într-o sărbătoare deschisă tuturor, Teatrul Naţional „I.L.Caragiale" organizează în zilele de 14 şi 15 decembrie 2013 Zilele Teatrului Național.

Cu acest prilej vor fi organizate tururi ghidate ale teatrului - Ziua uşilor deschise la TNB, întâlniri cu actorii cei mai îndrăgiţi ai TNB, sesiuni de autografe şi fotografii, un mini târg de carte de teatru, vizitarea foaierelor-expoziţie cu lucrări ale unor cunoscuţi artişti români contemporani, vizitarea Salonului Naţional de artă Naivă (foaier Sala Mică) etc, precum şi o Lungă Noapte a TNB (14 spre 15 decembrie 2013, de la orele 23.00 la 4.00) în care foaierele ospitaliere ale Sălii Studio vor fi deschise publicului larg, invitat la un maraton artistic susţinut de câţiva din actorii teatrului şi de invitaţii lor.

Cunoscutul caricaturist Mihai Stănescu a materializat grafic acest eveniment printr-o caricatură, care stă sub semnul shakespearianului „To be or Not to Be".