1 Decembrie - Ziua Națională a Romaniei, celebrează momentul cel mai reprezentativ al istoriei și existenței poporului român, unirea tuturor conaționalilor într-un singur stat, realizată în 1918. ICR organizeaza o serie de manifestari dedicate Zilei Nationale in centrele sale din străinătate: concerte de muzică clasică cu arii ale compozitorului George Enescu, colinde, dar şi spectacole de teatru, expoziţii şi proiecţii de filme.

La Londra, Ziua Națională este sărbătorită printr-o proiecție specială a filmului Independența României, însoțită de muzică live compusă și interpretată de compozitoarea și pianista Lola Perrin. ICR Londra continuă astfel parteneriatul iniţiat în ultimii ani cu prestigiosul cinematograf al Centrului Barbican, prin organizarea acestui eveniment de gală în parteneriat cu Ambasada României la Londra și cu Arhiva Națională de Filme din București.

Realizat acum un secol, când cinematografia începea să se definească (existau câteva filme documentare de câteva minute, azi pierdute), Independenţa României apare ca primul lungmetraj românesc, fiind una dintre rarele producţii româneşti din acea perioadă ce au supravieţuit. Cunoscut şi ca Războiul Româno-Ruso-Turc 1877, filmul a fost cofinanţat de Casă Regală şi realizat cu ajutorul Ministerului Războiului, iar regizorul este Aristide Demetriade. Realizat în 1912 cu ocazia aniversarii a 35 de ani de la începerea Războiului, în film regăsim personaje principale inspirate din poemele lui Vasile Alecsandri, precum Cobuz sau Peneș Curcanul. Filmul reprezintă, totodată, o superproducție care a utilizat mii de figuranți, incluzându-i chiar pe unii veterani ai acestui război. De asemenea, în 2006, regizorul Nae Caranfil a realizat Restul e tăcere, având ca subiect turnarea Independenţei României, pentru care a folosit un contingent de militari necesar reconstituirii unor momente de la 1877.

Filmul va fi proiectat în cadrul seriei Silent Cinema de la Barbican Centre şi va avea muzică live originală, compusă şi interpretată de pianista Lola Perrin, compozitoare şi muziciană de origine americană, binecunoscută pe piaţa muzicală britanică. Lola a apărut în numeroase programe de radio BBC și colaborează frecvent cu scriitori, oameni de știință, compozitori și artiști. Lucrarea ei pentru opt maini la un pian, Octopus muzica, a fost prezentată în octombrie 2012 la binecunoscuta emisiune BBC3 In Tune. Lola compune des muzica la filmele mute, inclusiv la Barbican Cinema & British Film Institute, și a câștigat premiul pentru cea mai bună partitură Silent Londra în 2011 pentru coloana sonora la The Wind (Victor Sjöström, 1928).

Proiecția specială va avea loc în data de 1 decembrie 2013, la ora 16.00, la Cinema 1, Barbican.

Ziua Națională a României va fi sărbătorită si in Italia, la Verona, Torino și Veneția.

Pentru a marca această importantă sărbătoare Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția organizează turneul “SoNoRo Bucharest Festival On Tour”, care se va desfășura în perioada 29 noiembrie – 1 Decembrie 2013 în trei orașe din Italia: Verona, 29 noiembrie 2013, ora 18:00 la Conservatorul “Evaristo Felice Dall’Abaco”, Torino, 30 noiembrie 2013, ora 20:00 la Conservatorul de Muzică “Giuseppe Verdi” și Veneția, 1 Decembrie 2013, ora 19:00 la Conservatorul de Muzică “Benedetto Marcello”.

Concertele turneului “SoNoRo Bucharest Festival On Tour” vor fi susținute de trei muzicieni români: Vlad Maistrovici - vioară, Răzvan Popovici – violă și Christian Naş – violă. În program piese de: George Enescu, Wolfgang Amadeus Mozart, Béla Bartók, György Ligeti, Antonín Dvořák și Johann Halvorsen.

Turneul “SoNoRo Bucharest Festival On tour” este organizat în colaborare cu Consulatul General al României la Trieste (pentru etapele Verona și Veneția), Asociația Open Onlus din Verona (pentru etapa Verona), Primăria orașului Torino și Consulatul General al României la Torino (pentru etapa Torino) și beneficiază de patronajul următoarelor instituții: Ambasada României în Italia, Regiunea Veneto, Regiunea Piemonte, Provincia Verona, Provincia Torino, Provincia Veneția, Primăria orașului Verona, Primăria orașului Torino și Primăria orașului Veneția.

La Accademia di Romania va avea loc, joi, un recital susţinut de chitaristul Maxim Belciug, în sala de concerte a Hotelului Aldrovandi - Villa Borghese. Recitalul de chitară va cuprinde opere clasice ale unor mari compozitori români, italieni şi spanioli. Vineri, chitaristul român va susţine un recital, cu ocazia Zilei Naţionale a României, şi pentru publicul Accademia di Romania.

In Portugalia, la Lisabona și Porto vor avea loc concerte de gala cu ocazia Zilei Naționale a României.

Institutul Cultural Român de la Lisabona, în parteneriat cu Centrul Cultural din Belém și Casa da Música din Porto, prezintă, cu ocazia Zilei Naționale a României, două concerte de gală în interpretarea cvartetului Cellissimo. Concertele vor avea loc la CCB (Pequeno Auditório), în data de 2 decembrie, orele 21:00 și la Casa da Música din Porto (sala 2), în data 5 decembrie, orele 21:00. Trei motive recomandă aceste concerte: un cvartet de violoncele reprezintă un format rar întâlnit, cei patru muzicieni sunt cei mai buni violonceliști români ai momentului, iar programul este construit din piese atractive și de mare virtuozitate.

Cvartetul Celissimo reuneşte patru laureaţi ai unor prestigioase concursuri internaţionale – Marin Cazacu, Alexandra Guțu, Răzvan Suma şi Octavian Lup - în repertoriul cărora se regăsesc atât lucrări originale, cât şi transcripţii ce pun în valoare timbrul specific violoncelului şi virtuozitatea şi sensibilitatea interpreţilor. Panoramate aproape la maximum pentru genul cameral, posibilităţile imense ale violoncelului sunt dezvăluite cu o mare virtuozitate, fie că este vorba despre tango, can-can, polka, vals, marş sau elegie. Fondat în 1998, cvartetul „Cellissimo“ a concertat la festivalurile de la Veneţia, Mateus (Portugalia), Macao, Singapore, Istanbul, Madrid, precum şi în diferite oraşe din România.

Programul propus este compus din: Tomaso Albinoni, Adágio, Georg F. Haendel, Sonata in G minor (Largo-Allegro-Largo- Allegro), Saverio Mercadante, La Poesia, Claude Debussy, Prelude, Constantin Dimitrescu, Romanian Dance, Friedmann Dressler, Wagner Parodien (Tristan-Walzer, Siegfrieds Tango, Hollander-Polka), Antonin Dvorak, Doloroso, Angel Villoldo, Tango El Choclo

Astor Piazzolla, Oblivion , Libertango, David Popper, Polonaise de concert op. 14 .

Ziua naţională a României va fi sarbatorita in Olanda printr-un concert de jazz susţinut de Teodora Enache, joi 28 noiembrie 2013, ora 18:30, în clădirea Raadhuis De Paauw din Wassenaar.

Teodora Enache este prezentă de peste douăzeci de ani pe scenele de jazz. Descoperită şi îndrumată de către Johnny Răducanu, artista a creat un adevărat dialog cultural între România şi patria jazzului, Statele Unite ale Americii. De la debutul carierei sale în 1992, Teodora Enache a participat la concerte in România, Italia, Franţa, Germania şi Elveţia. A lansat zece albume, în colaborare sau solo. Evenimentul muzical de la Haga este însoţit şi de lansarea albumului Rădăcini III intitulat Looking in the Mirror. „Ne vom cânta rădăcinile româneşti, îmbrăcate în minunata haină ritmică a jazzului. Vom cânta doina, aşa cum negrii de pe plantaţii îşi cântau bluesul şi vom arăta că nu este nici o diferenţă între ele, că undeva adânc există de fapt o singură rădăcină”, spune Teodora Enache.

Cei doi instrumentişti care o vor acompania sunt: Liviu Butoi - saxofon şi flaut, Ionuţ Dorobanţu - chitară. Numele saxofonistului Liviu Butoi, Muzician al Anului 2003 în cadrul Galei Premiilor de Jazz, se leagă organic de jazzul timişorean. Ionuţ Dorobanţu, doctorand al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, este fascinat de chitară, instrument care l-a condus spre jazz, o constantă în viaţa şi activitatea sa muzicală.

Prin talentul artistic al Teodorei Enache, una dintre cele mai interesante personalităţi ale scenei jazzistice româneşti, publicul din Olanda va descoperi şi repertoriul Mariei Tănase, la o sută de ani de la naşterea acestei Edith Piaf a României.

In Germania, Institutul Cultural Român de la Berlin va organiza pe 10 decembrie un concert extraordinar de muzică clasică la Filarmonica din Berlin. Evenimentul va avea loc în sala mare a filarmonicii, care constituie una dintre cele mai prestigioase săli de concerte din Germania, având o capacitate de 2.440 de locuri. Concertul este susţinut de solişti români de renume internaţional şi de celebra orchestră Berliner Symphoniker, sub conducerea muzicală a directorului său artistic, dirijorul Lior Shambadal. Pe scena filarmonicii vor evolua soliştii Ruxandra Donose (mezzosoprană), Mihaela Martin (vioară), Frans Helmerson (violoncel) şi Cristian Niculescu (pian).

Ziua Naţionala a României a fost sarbatorita in Spania, printr-un concert sustinut de celebrul Cvartet Enesco, la Ateneo de Madrid. Programul concertului a continut piese de Schubert, Dvorak şi George Enescu.

Concertul a avut loc pe 25 noiembrie la Ateneo de Madrid, o sală spectaculoasă, asemănătoare Ateneului bucureştean, care adăposteşte o instituţie cu o îndelungată şi glorioasă istorie.

Cvartetul care a onorat această importantă sărbătoare a tuturor românilor este unul dintre cele mai prestigioase din lume în acest moment. A fost înfiinţat în 1979 de către muzicienii Constantin BOGDĂNAŞ (vioară), Florin SZIGETI (vioară), Vladimir MENDELSSOHN (violă) şi Dorel FODOREANU (violoncel), iar numele grupului reprezintă un omagiu adus marelui muzician român George Enescu. Grupul şi-a început şi îşi continuă activitatea în Franţa, dar a fost şi este prezent pe cele mai mari scene ale lumii. În Spania, Cvartetul Enesco a participat la concerte susţinute la Palatul Regal, cu celebrele instrumente Stadivarius, iar anul viitor cvartetul va avea, printre altele, un concert la Auditorio de Madrid, chiar la împlinirea a 35 de ani de activitate.

Repertoriul Cvartetului cuprinde atât muzica clasică şi romantică a secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea, precum şi cea a secolului XX. Calităţile muzicale ale Cvartetului Enesco au determinat o multitudine de colaborări cu personalităţi muzicale semnificative – Mstislav Rostropovich, Jean-Pierre Rampal, Patrice Fontarosa, Olivier Charlier, Louis Claret, Jean-Philippe Collard, Liat Cohen, Haruko Ueda, Ivry Gitlis şi recitaluri susţinute pe scene reprezentative: Salle Gaveau, Salle Pleyel şi Théâtre des Champs Elysées din Paris, Fundaţia Gulbenkian din Lisabona, Concertgebouw din Amsterdam, Ateneul Român, Wigmore Hall din Londra, Librăria Congresului din Washinghton şi multe altele.