In mai putin de o saptamina, in capitala, va avea loc cea de a VI-a editie a Festivalului International de Literatura de la Bucuresti (FILB), un proiect independent, initiat in 2008, de Oana Boca (manager cultural), alaturi de scriitorii Bogdan-Alexandru Stanescu si Vasile Ernu.

FILB, editia 2013Foto: Afis

Editia din acest an prilejuieste iubitorilor de literatura din Bucuresti intilnirea cu nume importante ale literaturii contemporane, din Marea Britanie (Sarah Dunant), Israel (Zeruya Shalev, Eyal Megged), Croatia (Marinko Koščec, Robert Perišić), Ungaria (Andrea Tompa), Serbia (Srđan Srdić), Jamaica (Kei Miller) si România (Corina Sabau, Marin Malaicu-Hondrari, Andrei Dósa, Adrian Schiop), intr-o serie de evenimente care vor avea loc atit la Clubul Taranului din cadrul MTR (in serile de 4, 5 si 6 decembrie), cit si la librariile Carturesti si Humanitas Cismigiu (pe 3 decembrie), la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti (pe 5 decembrie) si la Muzeul National al Literaturii Române (pe 6 decembrie).

„Daca ne-am propus ceva in legatura cu festivalul nostru «de buzunar», a fost sa construim un loc unde scriitorii sa se simta bine. Sa se simta cu adevarat bine, sa retina Bucurestiul ca pe acel oras unde vrei sa revii cu drag. FILB a fost locul si bucata de timp in care am reusit sa facem citeva sute de oameni sa vibreze in fata unui scriitor, ceva cu totul si cu totul diferit de o lansare clasica de carte. Am inceput ca niste amatori si cred ca am retinut din acel amatorism partea buna, adica entuziasmul, lipsa oricarei blazari. Pentru mine, FILB va ramine un spatiu sacru, o felie din decembrie cind vad aceleasi chipuri pe care se citeste asteptarea. O asteptare care ne obliga pe noi sa dam ce e mai bun. Citeodata ne-a iesit, iar cind nu s-a intimplat, am fost iertati cu generozitate”, a declarat Bogdan-Alexandru Stanescu, presedintele FILB.

Pentru prima data in istoria sa, FILB a facut posibil un schimb cultural, prin intermediul unui parteneriat semnat cu Uniunea Scriitorilor din Croatia: prozatorii români Radu Pavel Gheo si Razvan Petrescu au fost invitati la Zagreb, iar scriitorii Robert Perišić si Marinko Koščec vin la FILB 6, cu sprijinul Centrului National al Cartii din cadrul ICR.

Festivalul Internaţional de Literatura de la Bucureşti (FILB), un proiect iniţiat de Oana Boca, Bogdan-Alexandru Stanescu şi Vasile Ernu si realizat, din 2012, intr-o echipa de 4 organizatori (alaturi de Ioana Gruenwald), este un proiect independent care a debutat in octombrie 2008. Un eveniment internaţional dedicat literaturii, ce poarta amprenta oraşului Bucureşti şi care işi propune sa aşeze Bucureştiul pe harta festivalurilor internationale de literatura europene. Incercam sa rescriem harta culturala a Europei, prin intilniri, ce includ lecturi publice, dezbateri şi dialog cu cititorii, intre scriitorii români şi invitaţii din strainatate. Diversitatea este conceptul ce sta la baza teoretica a intilnirilor, intenţia noastra fiind aceea de a deconstrui ideea preconceputa ca un trecut aşezat sub circumstanţe istorice asemanatoare va da naştere unor produse culturale identice.

FILB este, astazi, cel mai important festival internaţional de literatura, independent, din Romania.