Peste 130.000 de persoane au vizitat Targul International de carte Gaudeamus din Capitala ajuns la cea de-a XX-a editie din acest an, iar negustorii de carti spun ca s-a vandut cu 50% mai multe decat anul trecut, relateaza Digi 24.

Cele mai vandute carti au fost cele pentru copii, dar si cele cu povestiri istorice. Mai ales ca unele edituri au oferit chiar si cele mai noi titluri la jumatate din pretul initial.

"Am ajuns la vanzari cu 40% peste cele de anul trecut. A generat vanzari mari in randul tinerilor. Deci tinerii se intorc spre carte. Ofertele si promotiile au mers extraordinar de bine", spune reprezentanta editurii Corint.

La fel de cautate au fost si cartile fantastice, dar si povestile care au prins viata pe marele ecran. Una dintre cele mai bine vandute a fost cea a castigatoarei Premiului Nobel pentru literatura din acest an, Alice Munro.

Targul Gaudeamus a oferit si in acest an trofee, iar premiul pentru cea mai buna editura a mers la Timisoara. Tot la final targului s-a decernat si premiul Goncourt, cel mai ravnit premiu literar francez, acordat de publicul roman scriitorului Sorj Chalandon.

"Este o editie foarte buna, un public excelent, cum spuneam, publicul nostru este mai inteligent decat al lor, si, de asemenea, am vazut privirile zambitoare ale expozantilor nostri. Sper ca acestea inseamna baloane de oxigen cel putin financiar pentru editori, deci noi titluri viitoare', a declarat pentru Agerpres Vladimir Epstein, pentru ultima oara director executiv al Gaudeamus.

Bilantul editurilor

Cel mai bine vandute carti la Humanitas sunt 'Din vorba-n vorba. 23 de ani de intrebari si raspunsuri', de Andrei Plesu, 'Dragul meu turnator', de Gabriel Liiceanu, 'Maimuta carpatina', de Radu Paraschivescu, 'Castelul, biblioteca, puscaria. Trei vami ale feminitatii exemplare', de Dan C. Mihailescu si 'Fals tratat de manipulare', de Ana Blandiana.

La Humanitas Fiction, cele mai cautate carti au fost: volumul scriitorului francez Eric-Emmanuel Schmitt 'Visatoarea din Ostende', romanul 'Sange si splendoare. Un roman despre familia Borgia', de Sarah Dunant, care va fi prezenta la Bucuresti pe 3 decembrie la Libraria Humanitas de la Cismigiu. De asemenea, publicul a preferat 'Blandetea noptii', de F. Scott Fitzgerald, o editie de colectie, 'Imperfectionistii', de Tom Rachman, si 'Fascinatie', de Ann Patchett, si editia aniversara a 'Alchimistului' lui Paulo Coelho.

Cel mai bine vandut volum al Editurii Polirom a fost 'O femeie iubita' de Andrei Makine, urmat, pe locul al doilea, de 'Tara cu un singur gras' de Adelin Petrisor si 'Tsukuru Tazaki cel fara de culoare si anii sai de pelerinaj' de Haruki Murakami, locul al treilea al topului Polirom fiind impartit de 'Jurnal' de Alice Voinescu si 'Cevdet Bey si fiii sai' de Orhan Pamuk.

La Editura Cartea Romaneasca, volumul cel mai bine vandut a fost 'Negustorul de inceputuri de roman' de Matei Visniec, urmat de 'Cronicile genocidului' de Radu Aldulescu.

Locul al treilea in topul Cartea Romaneasca a fost impartit de 'Poker. Black Glass' de Bogdan Cosa si 'Autoimun' de Ioana Nicolaie.

Potrivit reprezentantilor Editurii Polirom, vanzarile de anul acesta au fost cu 10 la suta mai mari decat la targul de anul trecut.

Pe primul loc in topul Editurii Univers s-a plasat, la Gaudeamus, cartea 'Lucrarea iubirii' de Gabriel Osmonde - pseudonimul tinut mult timp secret de Andrei Makine, invitatul de onoare al targului.

Pe locul al doilea in top se regaseste volumul 'Lumea Sofiei' de Jostein Gaarder, urmat de 'Puntea suspinelor' de Richard Russo.

La RAO, in topul vanzarilor s-au situat volumele: 'Cum se conduce o tara. Ghid antic pentru liderii moderni' de Marcus Tullius Cicero, cu un cuvant inainte si studiu de George Cristian Maior, 'Infernul' de Dan Brown, 'Hobbitul' de de J. R. R. Tolkien, 'Tara de cobai' de Marian Nazat.

La Corint, preferintele cititorilor s-au indreptat spre cartile: 'CIA si asasinarea celor doi Kennedy', de Patrick Nolan, 'Programat sa ucida', de Ion Mihai Pacepa, 'Supravietuitorii. Monarhia la inceputul secolului al XXI-lea' de Peter Conradie, 'Generala patru' de James Peterson si 'Cum sa-ti faci viata extraordinara in scoala primara', 'Mireasa hotomana', de Margaret Atwood.

Din punctul de vedere al vanzarilor, Grupul Editorial Corint s-a situat, potrivit reprezentantilor editurii, cu 40% peste cele de anul trecut.

Cel mai bine vandut volum de la Editura Ibu a fost 'Vesnicia ne asteapta' de Francois Cheng, urmat de volumul 'Story' - un manual despre regulile scrierii de scenarii de Robert McKee si 'Cuvinte nescrise' de Zhang Jie.

Pentru Editura All, aceasta editie a Targului Gaudeamus a fost una extrem de profitabila, inregistrand vanzari cu aproape 30% fata de editiile precedenta, publicul care a vizitat standul fiind mai numeros.

In topul vanzarilor se situeaza cartea maestrului Marin Moraru 'Suntem ce sunt amintirile noastre', volumul 'Cu cat merg mai repede, cu atat sunt mai mica' apartinand scriitoarei norvegiene Kjersti Annesdatter Skomsvold, si cartea maestrului Radu Beligan 'Intre acte'.

La Curtea Veche, vanzarile de anul acesta au fost mult mai bune decat cele de anul trecut, date fiind si reducerile substantiale de pana la 80%, pe primele locuri in topul vanzarilor situandu-se, in ordine, volumele 'Cea mai frumoasa poveste', de Adrian Cioroianu', albumul 'Margareta. Portretul Principesei Mostenitoare', de Sandra Gatejeanu-Gheorghe, locul trei ocupandu-l la egalitate romanele 'Parul Venerei' si 'Scrisorar', de Mihail Siskin, mult cautate dupa vizita in Romania a autorului. Pe locul al patrulea s-a situat volumul 'Gateste 15 minute cu Jamie Oliver' iar pe locul al cincilea, 'Inteligenta emotionala', de Daniel Goleman.

La Litera International, preferintele publicului s-au indreptat spre cartea lui Mihail Gorbaciov 'Amintiri despre viata mea inainte si dupa Perestroica', 'Regele Mihai. Album istoric', de Diana Mandache, 'Gateste moldoveneste cu Stela Popescu'. In ceea ce priveste topul cartilor pentru copii, pe primul loc se situeaza 'Poezii pentru cei mici' de Aurora Georgescu, '365 de povesti', 'Dictionar englez-roman', 'Animale' si 'Povesti de la MosCraciun'.

La Editura Helen Exley, cele mai vandute produse au fost calendarele, canile cu mesaj si cartile din colectia 'Wisdom'.

Nu in ultimul rand, Editura Nautilus, care se ocupa cu distributia titlurilor in limbi straine, a inregistrat cele mai multe vanzari pentru cartile semnate de Lee Child si Stephen King si pentru volumul 'A Song of Ice and Fire' de George R.R. Martin.