Muzeul Literaturii Române Iași găzduiește o expoziție de portrete grafice realizate de scriitorul și gazetarul Cezar Petrescu. Expoziția cuprinde un număr de 42 de lucrări, portrete feminine, masculine și de grup, majoritatea realizată în tuș și creion negru.

Portret de barbat, de Cezar PetrescuFoto: Muzeul Literaturii Romane Iasi

Expoziția Fețele necunoscute ale lui Cezar Petrescu de la muzeul „Vasile Pogor” poate fi vizitată până la data de 25 decembrie, prețul de intrare fiind 1 leu.

Un aspect mai puțin cunoscut al personalității scriitorului Cezar Petrescu este pasiunea acestuia pentru grafică: „în loc să lucrez cu sporul cuvenit în acest timp, mă surprind desenând pe marginea hârtiei” (epistolă către Georgetta Ciocâlteu, 19 octombrie 1932).

Grup de portrete, de Cezar Petrescu

Grup de portrete, de Cezar Petrescu

Foto: Muzeul Literaturii Romane Iasi

Muzeul Literaturii Române Iași deține un important fond Cezar Petrescu care include fotografii, corespondență, manuscrise, documente, acte, obiecte personale, ediții ale operei scriitorului, precum și un număr de aproximativ 200 portrete grafice. Desenele au ca surse de inspirație apropiați ai scriitorului, colaboratori din redacțiile publicațiilor conduse de acesta („România” și „Gândirea”) și personalități politice ale vremii.