Vineri, 15 noiembrie 2013, la orele 21.00 la Institutul Cultural Român din Berlin are loc o provocatoare noapte de poezie la Literaturwerkstatt Berlin – cel mai important spațiu berlinez dedicat literaturii internaționale – cu tineri autori din România.

Evenimentul a fost inițiat în anul 2009 și are loc o dată la doi ani.

„Live-Poesie. ROformularea puterii. Revoluții și evoluții” aduce la Berlin un număr de 10 poeți: Alex Văsieș, Vlad Tăușance, Silvia T., Radu Nițescu, Anatol Grosu, Anca Bucur, Iulia Militaru, Andrei Doșa, Claudiu Komartin și Răzvan Țupa, precum și un artist vizual, în persoana Alinei Daniela Nicu și pe muzicianul Bandesnaci.

Evenimentul va consta din lecturi în limba română – cu traducere în limba germană – , performance-uri de poezie cu grafică video, precum și secvențe muzicale de electro-dub și va fi moderat, ca la fiecare ediție, de Răzvan Țupa.

Alex Văsieș (n. 1993) este autorul de poezii publicate în mai multe reviste literare din țară(Poesis Internațional, Poesis, Tribuna, Steaua, Familia ș.a.). Debutează editorial cu Lovitura de cap (Casa de pariuri literare, 2012), volum care a cîștigat premiul de debut USR Filiala Cluj și a fost nominalizat la Premiul Mihai Eminescu Opera Prima. În prezent, urmează cursurile Facultății de Litere din Cluj-Napoca.

Tăușance (Vlad Ioan Tăușance) a debutat cu volumul de poezie legende urbane (Herg Benet 2011) și pregătește un nou volum pentru iarna acestui an. A publicat proză scurtă și are o piesă de teatru jucată în stagiunile 2003-2005. Este activ ca jurnalist de opinie, public speaker și antrenor de creativitate aplicată. Are 34 de ani.

Silvia T. s-a născut în Cîmpina, face publicitate, traduceri, studiază psihologie, și scrie poezii Se autodescrie ca o „deținătoare de cărți, colecții de bufnițe și numeroase diplome de o incomensurabilă inutilitate”.

Radu Nițescu (n. 1992) este student al Facultății de Litere de la UniversitateaBucureşti. A scris poeme, publicate în diverse reviste (România Literară, Poesis Internațional, Steaua, Zona literară, Vorba Vine, Subcultura etc.) și a obținut premii la diverse concursuri şi festivaluri de poezie, prezentând câteva antologii de poezie tânără. A debutat cu volumul gringo, editura Casa de PariuriLiterare, 2012. Este co-autor al romanului Moş Crăciun & Co, cel mai rapid roman din lume (conform Guiness Book of Records), Editura Art, 2012.

Anatol Grosu (n. 1983) a absolvit Facultatea de Litere şi Arte la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. Este unul dintre întemeietorii cenaclului Zona Nouă, alături de poetul Radu Vancu. În 2012 debutează în volum cu Epistola din Filipeni, Casa de editură Max Blecher, pentru care ia Premiul „Mihai Eminescu”.

Anca Bucur (n. 1989) urmează cursurile Facultății de Litere din București, iar în 2013 își obține diploma de masterand în Teoria Literaturii. În 2012 publică, împreună cu Iulia Militaru, volumul dramadoll, însoțit de grafica Florentinei Budar, la Casa de Editură Max Blecher. Momentan, lucrează la un nou volum de poezie, care speră că va apărea la sfărșitul anului viitor.

Iulia Militaru (n. 1978) a studiat medicina la Bucureşti, apoi Limba şi Literatura Română la Facultatea de Litere, din cadrul Universităţii din Bucureşti. Şi-a obţinut diploma de masterat în Teoria Literaturii, în anul 2006, iar acum este doctorand în literatură română. A publicat mai multe cărţi pentru copii şi o carte teoretică despre poezie, Metaforic şi metonimic: o tipologie a poeziei. În 2010, i-a apărut primul volum de poezie: Marea Pipeadă, pentru care a primit premiile: „Tânărul poet al anului 2010” şi „Tânărul scriitor al anului 2010”, în cadrul „Galei Tinerilor Scriitori”. În 2012, împreună cu Anca Bucur (poezie) şi Cristina Budar (grafică), a lansat volumul dramadoll, la Casa de Editură Max Blecher. Cartea face parte dintr-un proiect mai amplu, fiind rezultatul colaborării celor trei, în vederea realizării unui dialog între diferite stiluri, arte (poezie, grafică, video, sunet) şi autori.

Andrei Dósa (n. 1985) a absolvit cursurile masterului de Inovare Culturală (care se numea anterior master de Scriere Creatoare) din cadrul Facultății de Litere din Brașov. A debutat cu volumul Când va veni ceea ce este desăvârșit, Editura Tracus Arte, 2011 (Premiul național de poezie „Mihai Eminescu”). A colaborat cu revistele Poesis International, Astra și Corpul T. Recent, i-a apărut la Cartea Românească al doilea volum de versuri, intitulat American Experience.

Claudiu Komartin (n. 1983) este, din 2010, redactor-șef al revistei „Poesis internațional”și al Casei de editură Max Blecher. A publicat volumele de poezie: Păpușarul și alte insomnii (2003, 2007), Circul domestic (2005), Un anotimp în Berceni (2009, 2010) și cobalt (2013). O selecție din poezia sa, Und wir werden die Maschinen für uns weinen lassen, în traducerea lui Georg Aescht, a apărut la Viena în 2012. A tradus cinci romane din limba franceză (semnate de J.M.G. Le Clézio, Philippe Claudel, Tahar Ben Jelloun). Co-autor al textelor ce stau la baza piesei Deformații (2008), al scenariului Trișez cu viața (2010) și al antologiilor Cele mai frumoase poeme din 2010 (2011) și Cele mai frumoase poeme din 2011 (2012).

Răzvan Ţupa s-a născut la Brăila în 1975. Primul său volum publicat în 2001, fetiş, a fost distins cu Premiul naţional pentru poezie „Mihai Eminescu“, la Botoşani, in ianuarie 2002. In 2003, fetiş – o carte românească a plăcerii a făcut obiectul unei a doua ediţii revăzute şi adăugite la Editura Vinea. În 2005 a publicat volumul corpuri româneşti la editura Cartea Româneasca. Iar în 2011 a lansat poetic. cerul din delft şi alte corpuri româneşti la Casa de Editură Max Blecher. A fost unul dintre fondatorii revistei de poezie „Versus-Versum” pe care a condus-o ca redactor şef din 2005 până în 2007. Din 2006 până în 2008 a fost redactor şef al revistei „Cuvântul”. Până în prezent a participat la festivaluri, ateliere şi lecturi de poezie în Romania şi în străinătate (Banska Stiavnica, Berlin, Bratislava, Chişinau, New York, Paris, Praga, Roma, Stockholm sau Tel Aviv). Între 2005 si 2010 a organizat întâlnirile „Poeticile cotidianului”, iar din septembrie 2010 a lansat „Atelierelationale”, un proiect de încurajare a interacţiunii poetice pornind de la formularea unor principii de „poetică relaţională”. Răzvan Ţupa scrie pe www.poetic.ro

Intrarea la eveniment este liberă.