Specacolul Dreaming Romania, productie a Teatrului FIX din Iasi, a castigat Marele premiu la prima editie a Festivalului National de Teatru INDEPENDENT (Bucuresti - 4-10 noiembrie). Dreaming Romania, un concept de Mihai Pintilei si Radu Horghidan, ii are in distributie pe Bogdan Cantauz, Claudia Chiras, Roxana Durneac, Alexandra Gitlan, Ancuta Gutui, Alex Iurascu, Adrian Marele, Delia Neagu si Mihai Pintilei. Catalin Babliuc a obtinut premiul pentru cel mai bun actor in rol principal pentru "Bullets over Lipscani" (Godot Cafe Teatru - regia Eugen Gyemant), iar Sabrina Iaschevici premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal pentru "Ce zile fumoase" (Unteatru - regia: Sanziana Stoican). Sanziana Stoican a obtinut si premiul pentu cea mai buna regie.

Festivalul National de Teatru INDEPENDENT, la finalFoto: FNTI

Dreaming Romania, cel mai bun spectacol la Festivalul National de Teatru INDEPENDENT, este bazat si inspirat din realitatea socio-politica a Romaniei. Prima parte este o viziune critica, plina de umor si ironie la adresa anumitor tipare comportamentale specifice romanilor, iar in partea a doua, spectacolul se transforma intr-un comentariu sarcastic asupra relatiei dintre votanti si reprezentantii lor politici.

LISTA COMPLETA A CASTIGATORILOR PRIMEI EDITII A FESTIVALULUI NATIONAL DE TEATRU INDEPENDENT:

  • Teatru FIX a castigat premiul cel mare al primei editii a festivalului national de teatru INDEPENDENT cu spectacolul "Dreaming Romania".
  • Producatorii festivalului national de teatru INDEPENDENT - Centrul Cultural Casa Artelor si Fundatia Godot au acordat un premiu pentru productie. Acesta a fost adjudecat de Auăleu Teatru.
  • Premiul pentru cea mai buna regie a fost adjudecat de Sanziana Stoican cu "Ce zile frumoase" by Asociatia UNTEATRU.
  • Catalin Babliuc a castigat premiul pentru cel mai bun actor in rol principal cu rolul din "Bullets over Lipscani" by Fundatia Calea Victoriei 2007.
  • Sabrina Iaschevici a castigat premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal cu rolul din "Ce zile frumoase" by Asociatia UNTEATRU.
  • Cei cinci membrii ai juriului - Sanda Manu, Alice Barb, Mihaela Sirbu, Radu Afrim si Marian Ralea - au acordat si trei premii speciale: Lucia Marneanu cu "10 studii de iubire cu "i" mic" by Ground Floor Group Cluj; Christine Cizmas pentru rolul "Veta" din "O noapte furtunoasa" by Aualeu Teatru Timisoara. Premiul onorific a fost acordat doamnei Catalina Buzoianu pentru implicarea in fenomenul de teatru independent.
  • Ilinca Manolache a castigat premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar cu "7 dintr-o lovitura" by Teatrul nu e o cladire.
  • Conrad Mericoffer a castigat premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar cu "Dontcrybaby" by Compagnie 28 & Teatrul Luni de la Green Hours.
  • Renumitul regizor de teatru si directorul festivalului "undergroundzero" Paul Bargetto l-a insarcinat pe Daniel Popa, Directorul Artistic al festivalului national de teatru INDEPENDENT, sa aleaga piesa care intruchipeaza cel mai bine spiritul independent. Doctorul a ales: "Circus Mundi" by Aualeu Teatru a castigat "Independent Spirit Award". Astfel, spectacolul este invitat in cadrul editiei 2014 a festivalului "undergroundzero" din New York.
  • Valentin Varlan a castigat premiul pentru scenografie cu spectacolul "Ce zile frumoase" by Asociatia UNTEATRU.