Sint un om de stinga - un nou volum semnat de Vasile Ernu

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 4 noiembrie 2013, 12:30 Actualitate | Cultură


Vasile Ernu: Sint un om de stinga
Foto: Coperta carte
Volumul Sînt un om de stînga de Vasile Ernu este o selecţie a celor mai importante texte ale autorului apărute în ultimii ani în presa scrisă şi online din ţară şi străinătate. Cartea, aparuta recent la Editura Cartier, cu o prefata semnata de G. M. Tamás, este o cronică a vremurilor noastre şi cuprinde texte ce vizează cele mai importante evenimente, polemici, fenomene politice, sociale şi culturale prin care a trecut şi trece România şi zona est europeană.

"Îmi permit să avansez, totuşi, numele unui autor pe care-l consider cel mai valoros şi cel mai exportabil exponent al literaturii „moldo-române“ din ultimul deceniu: Vasile Ernu, intelectual critic de primă linie şi un foarte special scriitor de idei al erei globale. Indiferent cum te-ai poziţiona ideologic faţă de el, volume precum Născut în URSS sau Ultimii eretici ai Imperiului, duplex-ul „literar“ cu Bogdan-Alexandru Stănescu din Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc, participarea la proiecte social-critice incomode („de stînga“ sau nu) precum Iluziile anticomunismului… sau Critic Atac îl recomandă ca pe un reper de neevitat. Şi îl plasează, mutatis mutandis, într-o tradiţie a intelectualilor – şi scriitorilor – revoltaţi, etici şi „eretici“ veniţi de peste Prut: Russo, Stere, Goma… Exagerez? Vom vedea. Iar viitorul ne va aduce, sînt convins, destule surprize.- declara Paul Cernat

Nietzsche avea dreptate: stînga – în formularea sa: creştinismul, democraţia şi socialismul – este duşmanul orînduirii agonistice, a ordinei libertăţii pentru cei puternici, energici şi talentaţi, libertate care poate fi susţinută numai de sclavie, o situaţie decrisă de termenul „cultură”. Cultura este întemeiată pe sclavie – foarte clar şi perfect adevărat. Stînga urăşte această fericire şi această cultură. Supraomule, noi, barbarii, îţi declarăm război. / G. M. Tamás (Prefaţă: Cum să fim oameni de stînga)

Vasile Ernu s-a este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a ţinut rubrici de opinie în România Liberă,  HotNews, Timpul şi Adevărul, precum şi rubrici permanente la revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural. Este unul din fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro

Vasile Ernu a debutat cu volumul Născut în URSS (Polirom 2006, ediţia a II-a în 2007, ediţia III-a în 2010, ediţia IV-a în 2013 ), care apare în anul 2007 şi la Editura Ad Marginem din Rusia, în 2009 la Editura KX – Critique & Humanism din Bulgaria, în 2010 la Editura Akal din Spania şi Editura Hacca din Italia, iar în 2011 la Editura L’Harmattan din Ungaria şi la Editura Sulakauri din Georgia. Cartea este în curs de apariţie la Editora Claroscuro din Polonia şi Editura Laguna din Serbia. Cartea a fost nominalizată la Premiul de debut al revistei Cuvîntul, Premiul pentru Roman şi Memorialistică al revistei Observator cultural şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul. Volumul a fost distins cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România.

În 2009 publică la Editura Polirom volumul Ultimii eretici ai Imperiului care apare în anul 2012 la Editura Hacca din Italia și este  în curs de apariţie la Editura Ad Marginem din Rusia şi El Viejo Topo din Spania. Volumul a fost nominalizat la Premiul pentru Eseu al revistei Observator cultural (2009) şi a primit Premiul Tiuk! 2009.
În 2010 publică la Editura Polirom, împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu, volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc.

În 2012 îi apare la Editura Cartier volumul Intelighenția rusă.
Vasile Ernu (alături de Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu) este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu, Editura Cartier 2008.


Citeste mai multe despre   

760 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Gulag (Luni, 4 noiembrie 2013, 13:24)

  danutz68 [utilizator]

  Cum ramane cu pozitia dumneavoastra despre gulagurile sovietice, tovarase Ernu?
  • +3 (3 voturi)    
   Buna intrebare (Luni, 4 noiembrie 2013, 19:30)

   gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui danutz68

   "... stînga – este duşmanul orînduirii agonistice, a ordinei libertăţii pentru cei puternici, energici şi talentaţi, libertate care poate fi susţinută numai de sclavie, o situaţie decrisă de termenul „cultură”. Cultura este întemeiată pe sclavie – foarte clar şi perfect adevărat."

   Rar mi-a fost dat sa citesc astfel de prostii.
   Ipocritii astia de comunisti uita ca Stanga a fost si este responsabila de cele mai mari atrocitati din istoria omenirii. Gulagurile, revolutia bolsevica si campaniile de "reeducare" comunista au omorat mai multi oameni decat cele doua razboaie mondiale.

   In plus, oamenii care au trait in perioada Chinei Maoiste, a URSS-ului, a regimului Khmerilor, sau a majoritatii regimurilor de stanga, sunt mult mai apropiati de notiunea de sclavi decat au fost Vest Europeni capitalisti in cele mai negre momente ale istoriei lor moderne.

   PS: de cand este Vasile Ernu intelectual ? Mai nimic nu-l recomanda pentru un asa calificativ. El este, cel mult, un propagandist ieftin si superficial.
 • +3 (3 voturi)    
  excelent!national-bolsevici di peste tăt,uniti-vă! (Luni, 4 noiembrie 2013, 14:04)

  CostinAndrieș [anonim]

  Sper sa citesc in aceasta carte despre colaborarile si prieteniile dintre Vasile Ernu si membri ai Partidului National Bolsevic din Rusia (o combinatie fermecatoare intre nazism si comunism - ambele forme de stangism, evident), Zahar Prilepin si Eduard Limoniv.

  As mai fi interesat sa aflu si care e suma pe care "anticomunistii ar trebui sa o plateasca comunistilor care ca i-au facut oameni", asa cum declara la TV partidului comunist din Chisinau (Omega) anul trecut.

  Nu in ultimul rand, sper sa gasesc detalii despre "imperialismul romanesc in R Moldova", si despre "statul artificial" numit Romania.

  Sper sa aflu in carte si un comentariu litarar la acest citat din Alexandr Dughin (cofondator al Partidului National-Bolsevic, adica nazisto-comunist, alaturi de Eduar Limovon):
  “Dacă Noua Dreaptă Europeană ne alege pe noi, înseamnă că alege elementul barbar, şi atunci trebuie să adopte metodele noastre.[...] Dacă ești împotriva Noii Ordini Mondiale, ia un cuţit şi pune-ți o mască, ieși seara din casă şi omoară măcar un yancheu. De aceea eu sunt atât de aproape de Noua Stânga, Brigăzile Roşii, Rote Armee Fraktion.” ( http://inliniedreapta.net/the-missing-link-vasile-ernu-si-infratirea-dementelor-ideologice/ )

  Felicitari lui GM Tamas si hotnewsului care serveste ca platforma de promovare a dementelor ideologice!
 • +5 (5 voturi)    
  Pff (Luni, 4 noiembrie 2013, 14:37)

  Trojan.H [utilizator]

  Ia cara-te tu la Moscova si scuteste-ne!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version