Thierry Fremaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes, revine in Romania la cea de-a patra editie a Les Films de Cannes a Bucarest, eveniment pe care l-a prezentat la prima sa editie, in 2010, potrivit Agerpres.

Potrivit organizatorilor, peste 60 de filme ruleaza, incepand de vineri pana la sfarsitul lunii, la CinemaPRO, Studio si Elvira Popescu. Douazeci dintre acestea au fost proiectate anul acesta la Festivalul de la Cannes, iar 13 au castigat premii importante, inclusiv Palme d'Or, Marele Premiu, Premiul pentru regie, scenariu, interpretare, Premiul Juriului. Majoritatea vor fi vizionate in premiera in Romania.

Pe marele ecran, spectatorii ii vor vedea pe Robert Redford, Tilda Swinton, Ryan Gosling, Benicio del Toro, Justin Timberlake, Carey Mulligan sau Lea Seydoux.

Les Films de Cannes a Bucarest se deschide vineri, simultan, la Cinema Studio (20,00) si CinemaPRO (20,45), cu filmul premiat pentru regie la Cannes, 'Heli', in prezenta cineastului mexican Amat Escalante.

Regizorul va raspunde intrebarilor publicului la finalul celor doua proiectii de gala si se va intalni cu jurnalistii, urmand ca luni, de la 10,30, la Sala de cinema a UNATC, sa sustina un masterclass cu intrare libera, moderat de redactorul-sef al revistei Sight & Sound, Nick James.

Invitatilor speciali anuntati deja - regizorii Abdellatif Kechiche si Amat Escalante, actorii Sandrine Bonnaire si Christophe Paou, producatoarea Sylvie Pialat si criticul de film Nick James - li se alatura Thierry Fremaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes. Acesta revine la Bucuresti dupa ce, in 2010, a lansat Les Films de Cannes a Bucarest impreuna cu regizorul Cristian Mungiu.

Din 2001, Thierry Fremaux semneaza selectia si gestioneaza cel mai important festival de film din lume, lucrand indeaproape cu marii cineasti si producatori. In 2006, a fost distins de statul francez cu medalia Legiunea de onoare, pentru contributia sa la dezvoltarea cinematografiei. Este, totodata, directorul Institutului Lumiere din Lyon si organizatorul Festivalului cu acest nume.

In timpul mandatului sau, numeroase productii romanesti au fost selectionate sau premiate la Festivalul de la Cannes.

Thierry Fremaux va fi prezent sambata, de la 20,30, la Cinema Elvira Popescu, la proiectia speciala a filmului J'enrage de son absence, alaturi de actrita si regizoarea Sandrine Bonnaire.

In paralel cu productiile de Cannes, spectatorii vor avea ocazia sa descopere filmele unuia dintre cei mai respectati cineasti francezi, in cadrul Retrospectivei Maurice Pialat. Zece filme, majoritatea succese de critica si de public, vor fi proiectate la Bucuresti.

Vineri, de la 16,30, la Cinema Studio, va rula unul dintre cele mai atipice si mai frumoase biopic-uri realizate vreodata, Van Gogh. La finalul proiectiei, partenera de viata a lui Maurice Pialat, producatoarea Sylvie Pialat, va raspunde intrebarilor publicului.

Biletele la festival se vand separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe: pentru CinemaPRO, pe www.eventim.ro si la casierie, pentru Cinema Elvira Popescu, pe www.eventbook.ro si la casa de bilete, iar pentru Cinema Studio, doar la casieria cinematografului. Intrarea este libera la proiectiile de scurtmetraje, la filmele lui Steven Spielberg, la discutii si masterclass-uri.

Les Films de Cannes a Bucarest a fost initiat in 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Fremaux.

Editia a patra este organizata de Asociatia Cinemascop si Voodoo Films, in parteneriat cu Institutul Francez din Bucuresti si cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Ministerului Culturii. Festivalul beneficiaza de sprijinul distribuitorilor Independenta Film si Asociatia Macondo.