Institutul National al Patrimoniului afirma ca "Poarta Sarutului", celebra opera a lui Constantin Brancusi din Targu Jiu, ar fi fost alterata in urma lucrarilor de restaurare, asa cum acuza proiectantul lucrarilor, Dorin Danila, si afirma ca va depune plangere panala impotriva acestuia.

"Este o minciuna sfruntata a unui om frustrat care a incercat sa obtina aceasta lucrare ilegal. Nu s-a dat cu niciun jet de apa", a declarat pentru HotNews.ro directorul Institutului, Alexandru Muraru.

Proiectantul lucrarilor de restaurare, Dorin Danila, citat de Agerpres, a acuzat, in cursul zilei de joi, ca Poarta Sarutului a fost spalata cu jet de apa si a devenit galbena, dupa ce sarurile de fier au iesit la suprafata.

"Se lucreaza pe ascuns, nici nu stii ce se face. Spalarea Portii este o aberatie, ceva inadmisibil, tot fierul din poarta a iesit la suprafata. S-a facut fara aviz, cine lucreaza fara aviz e pasibil penal. Nu exista niciun proiect care sa spuna ca acest monument se poate spala cu pompa de presiune. Acum Poarta este galbena, din cauza spalarii cu apa, sarurile de fier au iesit la suprafata, sunt fasii galbene. Poarta a devenit galbena. Nu am patit niciunde cum am patit aici, am lucrat cu somitati si in mii de locuri", a afirmat proiectantul.

Intr-un drept la replica transmis HotNews.ro, INP il acuza pe Dorin Danila ca a incercat sa obtina o valoare supraevaluata a lucrarilor de restaurare, al caror cost a fost suportat de comunitatea locala.

"Calomniile aduse la adresa Institutului reprezinta un caz tipic in care o institutie respectabila din Romania este atacata pe nedrept. In vederea obtinerii incredintarii directe a acestor lucrari, dl. Dorin Danila a facut in repetate randuri presiuni la adresa conducerii si a angajatilor Institutului. Dl. Danila a incercat de trei ori sa propuna valori estimate ale proiectului vadit exagerate in raport cu lucrarile ce urmau sa fie executate. El este unul dintre principalii vinovati care au contribuit prin lucrarile efectuate, in urma cu zece ani, la degradarea din prezent a monumentului (dl. Danila fiind seful de lucrari de la acea vreme). Institutul National al Patrimoniului va depune plangere penala impotriva celui care a calomniat public institutia si a celui care a incercat obtinerea unor lucrari prin incalcarea legii", afirma directorul Institutului, citat in acest drept la replica.

Astel, potrivit sursei citate, prima valoare estimata de Dorin Danila pentru lucrarile de restaurare ar fi fost de 860.095 lei "si a fost considerata exagerata atat de catre Comisia Tehnico-Economica din cadrul Ministerului Culturii cat si de catre INP. A doua propunere a d-lui Danila afost de 557.559 lei si a avut aceeasi soarta ca si prima propunere. Abia a treia valoare estimata, propusa de dl. Danila a fost aprobata".

In plus, pentru desemnarea executantului lucrarilor de restaurare, Institutul National al Patrimoniului "a respectat toate procedurile cerute de legislatia care reglementeaza achizitiile publice si a "solicitat oferte de la cel putin cinci companii specializate in lucrari de restaurare din piatra".

Institutul reaminteste ca restaurarea monumentului "Poarta Sarutului" reprezinta o investitie esentiala pentru inscrierea obiectivului pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, in conditiile in care Romania va depune in februarie 2014 dosarul pentru inscrierea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" de la Tg. Jiu in lista Patrimoniului Mondial UNESCO.