Poarta Sarutului, celebra opera a lui Brancusi din Targu Jiu, a fost spalata cu jet de apa si a devenit galbena, dupa ce sarurile de fier au iesit la suprafata, acuza proiectantul lucrarilor de restaurare, Dorin Danila, citat de Agerpres.

Institutului National al Patrimoniului (INP) a alocat 370.000 de lei pentru restaurarea si conservarea operei care face parte din Ansamblul Monumental 'Calea Eroilor', iar receptia tehnica a lucrarilor urma sa aiba loc joi, dar a fost amanata din cauza neintelegerilor intre comisia tehnica si proiectant.

"Se lucreaza pe ascuns, nici nu stii ce se face. Spalarea Portii este o aberatie, ceva inadmisibil, tot fierul din poarta a iesit la suprafata. S-a facut fara aviz, cine lucreaza fara aviz e pasibil penal. Nu exista niciun proiect care sa spuna ca acest monument se poate spala cu pompa de presiune. Acum Poarta este galbena, din cauza spalarii cu apa, sarurile de fier au iesit la suprafata, sunt fasii galbene. Poarta a devenit galbena. Nu am patit niciunde cum am patit aici, am lucrat cu somitati si in mii de locuri", a afirmat proiectantul.

Acesta a afirmat ca are obiectii de ordin tehnic cu privire la respectarea modalitatii de restaurare si nu va semna receptia lucrarii.

"Domnii din comisie, in loc sa-mi dea documentele, au intins-o, iar acum eu nu mai pot sa aflu nimic. Sunt proiectantul acestei lucrari, dar nu am fost chemat niciodata. Habar nu am avut ca s-a tinut licitatia. Dumnealor nu au mai prezentat ce trebuia sa prezinte si ma forteaza pe mine, ma preseaza, sa semnez, dar fara sa vad daca e totul in regula. Eu nu am semnat nimic. Daca aflam si au spus ca s-a deschis lucrare acum o luna, daca se punea afisul conform legii, trebuia sa se puna un panou, de ce nu l-au pus? De ce s-a stat in asemenea situatie? Sunt si proiectantul 'Coloanei fara Sfarsit', sunt probleme si acolo, din 2011 s-a depus un proiect, astept finantarea, sunt jocuri de culise", a declarat Dorin Danila.

Proiectantul a mai spus ca cei care s-au ocupat de restaurare nu erau indreptatiti sa faca acest lucru.

"Aceste lucrari atrag foarte multi neaveniti, sunt oameni care in viata lor nu au facut lucrari de o asemenea anvergura, dar se baga. Sunt oameni care au alta specialitate, in aceasta lucrare trebuia sa fie doar specialisti in Domeniul 9. Aflu ca aici s-au bagat niste arhitecti ca sa-si lege si ei numele de aceasta chestiune. Nu are treaba cu arhitectura restaurarea de piatra, restaurarea de piatra este facuta de atestati in Domeniul 9, nu are nicio legatura cu acesti bagaciosi", a sustinut proiectantul.

Directorul Centrului 'Constantin Brancusi', Adina Andritoiu, a declarat ca nu stie daca lucrarile comisiei vor fi reluate.

"Nu a fost lasata comisia sa isi faca treaba. Este o chestiune intre INP si executant, adica Grup Corint. Ce s-a intamplat intre comisie si proiectant este o chestiune asupra careia nu pot sa comentez. Daca sunt neclaritati cu privire la spalarea Portii, acest raspuns poate fi dat doar de cei de la INP, detaliile se cer de la specialisti. Noi doar am gestionat o problema administrativa", a spus Adina Andritoiu.

Potrivit institutului, lucrarile care au fost executate la 'Poarta Sarutului' au inclus inlocuirea tablei de plumb existente, aplicarea unei izolatii bituminoase, curatarea pietrei, biocidare si hidrofugare.

Neintelegerile au loc cu doar o zi inainte de seria manifestarilor prilejuite de implinirea a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental 'Calea Eroilor', care cuprinde 'Masa Tacerii', 'Poarta Sarutului' si 'Coloana Infinitului'.