Cu pianul electric in portbagaj, cu vioara (care are 283 de ani) in spate, violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail au plecat, pentru a doua oara, sa cante satenilor din Romania, se arata intr-un comunicat de presa al Radio Romania Cultural. A doua editie a turneului national "Vioara lui George Enescu", initiat de Radio Romania Cultural si Asociatia Culturala Accendo, a debutat pe 22 septembrie in comuna in care s-a nascut compozitorul roman si care ii poarta numele, locul in care a inceput si editia de anul trecut.

Vioara lui George Enescu, ArboreaFoto: Virgil Oprina

Primul concert a avut loc in caminul cultural din satul Arborea, comuna George Enescu, unde s-au adunat de la intelectuali (doctorul, primarul, profesorii din comuna) pana la oameni care lucreaza pamantul: "Am 70 de ani si nu am vazut niciodata asa ceva. M-a uns la inima. Sa dea Dumnezeu sa vina si la anul" spunea un satean.

Peste 30 de copii de la scolile din zona au venit sa asculte recitalul celor doi artisti si sa vada vioara Guarneri del Gesu care i-a apartinut lui George Enescu si care acum este folosita de violonistul Gabriel Croitoru (instrument pus la dispozitie si aflandu-se in patrimoniul Muzeului national "George Enescu"): ¬Pe mine parca m-a linistit...asa..." spunea un elev in clasa a VIII-a. "M-a atins la inima cu melodiile", "M-a emotionat ce-am ascultat si m-a facut sa fiu mandra ca sunt din comuna in care s-a nascut marele nostru compozitor" au adaugat doua eleve in clasa a VI-a.

Vioara lui George Enescu la Arborea

Vioara lui George Enescu la Arborea

Foto: Virgil Oprina

Unii dintre copiii care au venit anul acesta la concert au fost si anul trecut. Violonistul Gabriel Croitoru spunea emotionat la finalul recitalului: "Ma bucur ca am fost primiti bine, ca reactia publicului a fost una foarte calda. Chiar daca oamenii care ne asculta aici nu asculta des o astfel de muzica, iti dai seama din ochii lor cand le place si cand reusesti sa-i captivezi cu o muzica pe care nu o aud in mod obisnuit. E emotionant sa cant pentru a doua oara pe meleagurile in care s-a nascut si a cantat George Enescu."

Cea de-a doua editie a turneului "Vioara lui George Enescu", cu violonistul Gabriel Croitoru acompaniat de pianistul Horia Mihail, va continua pana pe 4 noiembrie 2013, in orase si localitati rurale din judetele Suceava, Vaslui, Sibiu, Ilfov si la Sala Radio din Bucuresti.

"Eu cred in faptul ca trebuie sa ducem cultura, teatrul, literatura, muzica clasica spre cat mai multa lume, Nu trebuie sa ezitam in fata riscului de a ne confrunta cu un public nou, desi multi sunt cei care ma contrazic, uneori cu violenta. Pana la urma, misiunea radioului public, care emite in Romania din 1928 este chiar aceasta: de a oferi posibilitatea unui numar cat mai mare de oameni sa ajunga la cultura, la spiritualitate, la frumos. Asta fac Gabriel Croitoru si Horia Mihail cu turneul Vioara lui George Enescu la sate. Ei demonteaza practic ideea ca la cultura trebuie sa aiba acces doar initiatii. Sau, privind altfel, initiaza un public nou in tainele muzicii clasice", a declarat Oltea Serban-Parau, directorul Centrului Cultural Media Radio Romania, unul dintre initiatorii proiectului.

Vioara lui George Enescu la Arborea

Vioara lui George Enescu la Arborea

Foto: Virgil Oprina

Turneul va fi si anul acesta o frumoasa aventura a doi extraordinari artisti care vor poposi in locuri unde mari interpreti ai muzicii clasice au cantat extrem de rar sau niciodata. Periplul muzical va cuprinde si un recital extraordinar sustinut la Sala Radio din Capitala, pe data de 1 noiembrie, dedicat sarbatoririi implinirii a 85 de ani de la infiintarea radioului public din Romania.

Programul concertelor cuprinde piese de larga popularitate din literatura pentru vioara si pian. Lucrari ale unor compozitori precum Tartini, Beethoven, Enescu, Chausson, Ravel vor putea fi ascultate in cadrul recitalurilor.

Pentru detalii despre turneu, va invitam sa consultati site-ul www.vioaraluienescu.ro

DATELE de desfasurare ale concertelor - Turneul "Vioara lui George Enescu":

22 octombrie Comuna George Enescu, jud. Botosani - Caminul cultural Arborea - ora 14.00

22 octombrie Botosani, jud. Botosani - Casa de cultura Botosani- ora 19.00

23 octombrie Comuna Granicesti, jud. Suceava - Caminul cultural Granicesti - ora 13.30

24 octombie Comuna Pogonesti, jud. Vaslui - Scoala cu clasele I-VIII Dimitrie Negrutiu, Pogonesti - ora 13.30

24 octombrie Barlad, jud. Vaslui - Pavilionul Marcel Guguianu - ora 19.00

28 octombrie Comuna Slimnic, jud. Sibiu - Caminului cultural Slimnic - ora 12.00

28 octombrie Comuna Rasinari, jud. Sibiu - Caminul cultural Rasinari - ora 17.00

1 noiembrie Bucuresti - Sala Radio - ora 19.00

4 noiembrie Comuna Cernica, jud. Ilfov - Caminul cultural Cernica - ora 14.00

Organizatori : Radio Romania Cultural si Accendo