Scriitoarea germana de origine romana Herta Muller, laureata premiului Nobel pentru literatura pe anul 2009, spitalizata de urgenta la sfarsitul saptamanii trecute, a fost operata din cauza unui ulcer perforat.

Herta MullerFoto: HotNews.ro

Autoarea, in varsta de 60 de ani, a fost nevoita sa isi anuleze astfel din motive medicale participarea la toate evenimentele pe care le avea programate pana la sfarsitul anului 2013, a precizat editorul sau german.

"Herta Muller a fost trebuit sa isi anuleze toate intalnirile din acest an, din motive medicale", a declarat o purtatoare de cuvant a editurii germane Carl Hanser. "Este bine ingrijita, iar starea ei de sanatate se amelioreaza", a adaugat aceeasi sursa.

Potrivit mai multor publicatii elvetiene si germane, Herta Muller trebuia sa mearga la Berna, duminica, pentru o lectura, insa a fost nevoita sa renunte la acea deplasare.

Cotidianul german Berliner Zeitung afirma ca renumita scriitoare a fost operata de urgenta din cauza unei perforatii intestinale, intr-un spital din Mullheim, un oras aflat la cativa kilometri de granitele cu Franta si Elvetia.

Herta Muller s-a nascut pe 17 august 1953, intr-un mic sat din Banat unde se vorbeste limba germana. Volumul "Nadirs" a marcat debutul in proza al scriitoarei, relatand povestea sinistra a vietii dintr-un sat din Romania. O versiune cenzurata a romanului a fost publicata la Bucuresti in 1982. Doi ani mai tarziu, scriitoarea a reusit sa trimita romanul peste hotare, iar versiunea integrala a romanului a fost publicata la Berlin.

Deoarece a scris despre experienta ei in calitate de membru al unei minoritati nationale si despre viata ei sub un regim dictatorial, Hertha Muller a intrat destul de repede in vizorul Securitatii, expunandu-se astfel in fata multor interogatorii si persecutii.

Scriitoarea a reusit sa fuga din Romania, in 1987, stabilindu-se cu sotul ei la Berlin.

De la data stabilirii ei in Germania, Muller a fost distinsa cu numeroase si importante premii germane si internationale. Printre acestea se numara premiile Ricarda Huch (1987), Kleist (1994) si Joseph Breitbach (2003), premiul european Aristeion (1995) si IMPAC Dublin Literary Award (1998). Scriitoarea este membra a Academiei Germane pentru Limba si Poezie (din 1995) si, de-a lungul anilor, a fost nominalizata de trei ori la premiul Nobel pentru literatura, care i-a fost decernat in 2009, pentru "densitatea poeziei si sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezradacinatilor".