Cea de a II-a editie a Festivalului International de Literatura de la Timisoara „La Vest de Est / La Est de Vest” (FILTM) va avea loc in perioada 23-25 octombrie 2013, la Bastion (Galeria Theresia). Editia din acest an a evenimnetului va prilejui publicului timisorean nu doar intilnirea cu nume de prima marime ale literaturii contemporane, ci si lecturi in premiera, din volume inedite pentru publicul autohton, informeaza organizatorii.

FILT 2013Foto: Headsome Communication

Victor Erofeev, unul dintre cei mai importanti scriitori rusi de astazi, aflat la prima vizita in Romania, va citi un fragment, tradus in limba romana de Vladimir Bulat, din cel mai recent roman al sau, Akimuzii.

Din cea mai noua carte a sa va citit si Iuri Andruhovici, un nume de prim rang al literaturii ucrainene contemporane, si el aflat tot pentru prima data in Romania: este vorba despre un fragment din romanul Lexiconul oraselor de suflet, tradus pentru FILTM, din limba ucraineana, de Corneliu Irod.

Invitati FILT 2013

Invitati FILT 2013

Foto: Headsome Communication

Edo Popović, autor-cult al generaţiei sale, a carui opera literara a devenit portavocea „invinşilor” din Croaţia urbana, un scriitor ale carui carti nu au aparut inca in traducere in limba romana, va citi un fragment din romanul Ochii (tradus din limba croata de Octavia Nedelcu).

Pe lista scriitorilor ale caror carti nu au fost traduse inca in limba romana se afla si Igor Marojević, cunoscut deopotriva ca prozator si dramaturg, un scriitor prezent in cele mai importante antologii dedicate prozei sirbe de astazi. El va citi la FILTM un fragment din romanul Mina mamei (Apa – izvorul-vietii), tradus in limba romana de Octavia Nedelcu.

In premiera in Romania se afla si indragitul scriitor italian Fabio Geda, care va citi un fragment din romanul In mare sint crocodili, o carte a perspectivelor, aparut, in traducerea din limba italiana a Ceraselei Barbone, la Editura All.

Lista premierelor editiei din acesta an a FILTM e completata de faptul ca doi dintre cei mai indragiti prozatori autohtoni, T.O. Bobe si Veronica D. Niculescu, cu zeci de lecturi publice in „portofoliu”, se afla pentru prima data la Timisoara. T.O. Bobe va citi din cea mai recenta carte a sa, volumul de proza scurta Contorsionista, publicat de Editura Humanitas, iar Veronica N. Niculescu va citi, in cea de a doua seara a FILTM, un fragment inedit din volumul Simfonia animaliera, in curs de apariţie la Casa de Pariuri Literare.

In cea de a treia seara a FILTM, poetul Robert Serban va citi o serie de poeme inedite, scrise in timpul celei mai recente rezidente, din vara acestui an, la Viena, iar Alexandru Potcoava, reprezentant de marca al noii generatii de scriitori, „un prozator matur, pregatit, la nici 30 de ani, sa construiasca pe spaţii largi, cu inteligenţa şi acuitate”, cum il descria Claudiu Komartin, va citi un fragment inedit din romanul in manuscris De florile marului.

La editia din acest an a FILTM, Razvan Petrescu, un maestru al prozei scurte autohtone, va citi din cea mai noua carte a sa, publicata in urma cu citeva saptamini, la Editura Curtea Veche, Variatiuni pe o tema de Vater-Puccini, iar indragitul prozator timisorean Daniel Vighi va citi din volumul Istoria din cutia de pantofi, aparut recent la Editura Cartea Romaneasca.

Duško Novaković, un nume de prima marime al poeziei sirbe de astazi, va citi o parte dintre poemele aparute in traducere in limba romana in volumul Malul celalalt (coordonator: Aleksandar Stoicovici, publicat de Editura Herg Benet, traducatori: Liubinca Perinat Stancov, Slavomir Gvozdenovici şi Aleksandar Stoicovici).

Festivalului Internaţional de Literatura de la Timişoara (FILTM) işi propune sa continue, intr-o maniera deschisa publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia „A Treia Europa”. In acelaşi timp, speram ca FILTM se va constitui intr-unul dintre proiectele importante care vor completa oferta de activitaţi cu care Timişoara va candida la statulul de „capitala culturala europeana”, in 2021.

Un proiect initiat de Oana Boca, Ioana Gruenwald si Robert Serban. FILTM este organizat de Headsome Communication.