Cantareata de muzica populara Angela Moldovan, cunoscuta publicului romanesc si din filmul "Veronica", a murit la varsta de 86 de ani, a anuntat pe Facebook realizatoarea TVR Iuliana Tudor, potrivit Realitatea TV. Potrivit unor apropiati ai artistei, citeaza Mediafax, aceasta suferea de probleme cardiace.

Angela Moldovan (2004)Foto: Agerpres

Nascuta la Chisinau, Angela Moldovan s-a mutat alaturi de familie la Targu-Mures, apoi la Timisoara si Suceava. A absolvit liceul la Suceava, apoi Conservatorul la Cluj. Debuteaza in 1950 pe scena Operei din Cluj, unde a activat timp de patru ani.

In anul 1953 devine solista a Ansamblului "Barbu Lautaru". Mai tarziu este acceptata in cadrul Ansamblului "Ciocarlia".

A jucat in numeroase opere, cum ar fi: "Nunta lui Figaro" (Mozart); "Rigoletto" (Verdi); "Hansel si Gretel" (Humperdinck).

Repertoriul Angelei Moldovan este in mare masura din culegerile personale ale artistei, cu precadere din zona nordului Moldovei si a Bucovinei.

Melodia cu care s-a lansat, in anii '60, este "La Oglinda", pe versuri de George Cosbuc. A urmat "Mi-am facut bundita noua", cantec pe care l-a invatat de la bunica sa din Basarabia, si care a devenit cel mai mare hit al artistei, fiind preluat si de alte colege de breasla.

A mai lansat numeroase alte piese: "Cine sta posomorata", "Asta-i sarba maruntica", "Mi-am pus dorul pe cantar", "Fata neichii".

Este cunoscuta publicului larg si din aparitia in filmul "Veronica", unde interpreteaza rolul doicii.

Sursa: Wikipedia