Hotatarea de Guvern privind reorganizarea Operei Nationale ca urmare a fuziunii prin absorbtie cu Teatrul National de Opereta "Ion Dacian", care se desfiinteaza, a fost publicata miercuri in Monitorul Oficial. Proiectul initial al Hotararii de Guvern privind reorganizarea Operei Nationale din Bucuresti, postat in luna septembrie pe site-ul Ministerului Culturii, prevedea si desfiintarea Centrului National al Dansului Bucuresti, Centrului National de Arta Tinerimea Romana si Teatrului National de Opera si Balet Oleg Danovski din Constanta, ce ar fi urmat de asemenea sa intre in subordinea Operei in urma fuziunii prin absorbtie.

Potrivit textului proiectului de Hotarare de Guvern, "Avand in vedere domeniile de activitate conexe ale acestor institutii de spectacole, necesitatea asigurarii functionarii coerente, concertat a acestor institutii, precum si necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare, se impune infiintarea unei institutii publice care sa gestioneze in mod integrat si coerent aceste subdomenii prin reorganizarea acestora prin fuziunea prin absorbtie, cu reducere de personal".

Hotararea de Guvern publicata miercuri in Monitorul Oficial prevede ca managerul Operei Nationale Bucuresti are la dispozitie pentru a depune un nou proiect de management adaptat noii forme organizatorice un termen de 45 de zile de la aprobarea regulamentului de organizare si functionare pentru punerea in aplicare a reorganizarii.

De asemenea, incadrarea personalului in numarul de posturi aprobat si pe noile functii din institutie, precum si stabilirea drepturilor salariale se realizeaza in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a Hotararii de Guvern.

Potrivit Hotararii de Guvern, Opera Nationala preia patrimoniul Teatrului National de Opereta Ion Dacian conform ultimei situatii financiare intocmite, pe baza de protocol de predare-primire, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ.