Miercuri, 9 octombrie, la ora 17.00, la Jockey Club (Str. Episcopiei nr. 9, Bucuresti), va avea loc lansarea volumului Cirtitele Securitatii. Agenti de influenta din exilul romanesc, de Dinu Zamfirescu, aparut de curind la Editura Polirom, si in editie digitala.

Cirtitele Securitatii. Agenti de influenta din exilul romanescFoto: Polirom

La evenimentul de lansare vor participa la discutii, alaturi de autor: Zoe Petre, Neagu Djuvara, Stelian Tanase. Moderator: Liviu Tofan.

Exilul romanesc a reprezentat o preocupare constanta pentru autoritatile politice de la Bucuresti, deoarece criticile acestuia la adresa totalitarismului afectau grav imaginea Romaniei in strainatate. Pentru a destabiliza diaspora, Securitatea a recurs la „cirtite”, agenti recrutati chiar dintre membrii acesteia. Documentele din arhiva CNSAS cuprinse in volum dezvaluie actiunile regimului comunist impotriva exilului desfasurate prin intermediul a trei astfel de agenti: Virgil Veniamin, Eftimie Gherman si Pamfil Seicaru. Operatiunile lor de influentare au avut in multe cazuri rezultatele scontate – au dezinformat, au fractionat initiative de grupare a exilului, au incurajat si au intretinut intrigi si vanitati. Cititorii interesati afla astfel detalii despre metodele prin care Securitatea incerca sa-i combata pe romanii din strainatate ce criticau conducerea totalitara, de la tentativele de compromitere a opozantilor mai virulenti la mentinerea insidioasa a unui asa-zis „dialog cu tara”, totul in scopul de a anihila actiunile exilatilor.

Dinu Zamfirescu a fost detinut politic, figura marcanta a exilului romanesc dupa plecarea din tara in 1975, autor a numeroase articole si studii publicate in presa exilului romanesc (BIRE, Lupta, Dialog, Curierul Romanesc). A fost corespondentul la Paris al postului de radio BBC, sectia romana, timp de 14 ani. Initiator, impreuna cu Radu Campeanu, al primei Asociatii a Fostilor Detinuti Politici din Romania, cu sediul la Paris. Membru in Biroul Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania, cu sediul la Paris. A fost profesor de drept in cadrul Academiei Creteil, Franta. A detinut functia de presedinte al Institutului National pentru Memoria Exilului Romanesc de la infiintare, in 2003, pina in 2010, iar actualmente este presedintele Consiliului Stiintific in cadrul IICCMER si membru al Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.