Expozitia 'Teoria cercului' semnata de Francisc Chiuariu la Galeria AnnArt

de D.S.     HotNews.ro
Vineri, 4 octombrie 2013, 11:37 Actualitate | Cultură


Francisc Chiuariu: Teoria cercului/ ulei pe panza
Foto: AnnArt Gallery
Galeria AnnArt gazduieste expoziția personală Francisc Chiuariu, Teoria cercului, al cărei vernisaj are loc marți, 8 octombrie 2013, începând cu orele 19. Expoziția Teoria cercului este curatoriată de criticul și istoricul de artă Magda Cârneci și prezintă cea mai recentă serie de lucrări a artistului contemporan Francisc Chiuariu. Picturile în ulei pe pânză și desenele din 2012-2013 înregistrează la nivel tehnic (re)întoarcerea la medii tradiționale, clasice, revizitate prin filtrul vizual furnizat de experiența backlit-ului, devenit marcă distinctivă a artistului.

Teoria cercului continuă seriile anterioare, Îngeri, Outdoor, Shadows, prin tematică și opțiuni formale. După scenele urbane cotidiene, redate fotorealist, cu un luciu pop-publicitar, Francisc Chiuariu se focalizează pe surprinderea și reprezentarea detaliată, secvențială, a fascinantului joc al unei fetițe cu cercul ei. Mișcarea cercului auriu, silueta diafană a personajului și umbrele lor sunt încadrate într-un spațiu auratic, atemporal, redat în tonuri ruginii, culori întunecate de pământ, cu accente cromatice intense, de la albastru-diafan la sângeriu-incandescent. Teoria cercului combină cu măiestrie dimensiunea ludică și căutările picturale mai profunde ale artistului:
„Cu alte cuvinte, tema lucrărilor acestei serii devine un pretext inocent și tulburător pentru desfășurarea unei picturalități pline, luminoase, hipnotice, suficientă finalmente sie însăși. Căci, așa cum mărturisesc toți pictorii, dincolo de toate etichetele stilistice, pictura se pictează în primul rând pe ea însăși, își pictează propriul ei mister vizibil, dincolo de orice subiect. Când picturalul atinge un grad anume de precizie și de intensitate, el declanșează în creierul nostru o atracție și o plăcere aparte, care ne pot face să depășim opticul și fizicul către un nivel mai înalt al vederii și înțelegerii.” (Magda Cârneci, curator)

Francisc Chiuariu aparține generației de artiști bucureșteni formați în anii ’90, sub îndrumarea artistului și profesorului Florin Ciubotaru. În 2012 a avut, simultan, trei evenimente solo, la Galeria AnnArt, Palatele Brâncovenești Mogoșoaia și Muzeul Național de Artă Contemporană București. În 2011 participă la Bienala de la Moscova, într-un proiect itinerat ulterior la Tel Aviv și Paris, apoi la expoziția Post Umanism la V-Art Gallery, Moscova, urmând ca în 2012 să figureze în Bienala de la Liverpool și în expoziția colectivă The Essences of Reality de la galeria Várfok din Budapesta. În perioada 1993-2000 a fost asistent la catedra de pictură a Universității Naționale de Arte din București. Este totodată unul dintre inițiatorii proiectului Atelier în tranziție demarat în 2008. Trăiește și lucrează în București.

Teoria cercului este cea de-a doua expoziție personală Francisc Chiuariu la AnnArt, galeria care îl reprezintă în România. Pe lângă solo show-ul Shadows din 2012, artistul a mai fost prezent și în expozițiile de grup ale Galeriei AnnArt: Caiet de planuri în 2011, Mica Artă Mare și artZoom de vară în 2013. Preambulul expoziției curente a fost marcat prin expunerea unei lucrări din serie în expoziția [en]counterpoint la The Art of Living pop-up gallery deschisă în perioada Festivalului Enescu în proximitatea Ateneului.
La vernisaj se va lansa și catalogul expoziției, publicat de AnnArt în ediție bilingvă, într-un tiraj de 400 de exemplare, cu o serie scurtă de 12 de exemplare unicat, însoțite de câte un desen original al artistului.

Expoziția este deschisă pentru public în perioada 08 octombrie – 30 noiembrie 2013.

AnnArt este o galerie privată înfiinţată în mai 2011 care promovează și vinde artiști consacraţi și talente emergente deopotrivă. Oferă programe de educaţie și consiliere pentru iubitorii de artă – privitori sau colecționari. Publică o serie de cataloage privind opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști. Situată în zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de patrimoniu - la primul etaj şi parterul cu grădină al unei clădiri din anii ′30 semnată de arhitectul francez Ernest Doneaud.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

876 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by