Marti, 1 octombrie 2013, la sediul Teatrului "Nottara", a avut loc conferinta de presa in cadrul careia institutia de cultura a anuntat deschiderea primei editii a Festivalului International de Teatru Fest(in) pe Bulevard. La conferinta, au participat criticul de teatru Marinela Tepus - directorul Teatrului "Nottara", regizorul Mihai Lungeanu, initiator al evenimentului stradal Teatru pe paine si al spectacolelor-lectura din Fest(in) pe Bulevard, Calin Mocanu, directorul Teatrului "Tandarica" si actrita Ada Navrot.

Teatru Fest(in) pe Bulevard, conferintaFoto: Nottara.ro

Festivalul International de Teatru Fest(in) pe Bulevard va avea loc in perioada 12 - 19 octombrie 2013 si este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii si al UNITER. In cadrul acestui eveniment, in cele doua sali ale Teatrului "Nottara" - "Horia Lovinescu" si "George Constantin" - se vor juca o serie de spectacole invitate ale unor trupe din tara si din strainatate, trei premiere marca "Nottara" si cateva productii de succes ale teatrului gazda.

Festivalul propune doua sectiuni. Prima sectiune, cea competitiva, a fost denumita emblematic "Criza teribila, monser!", pentru ca, in cadrul acesteia, vor intra in competitie spectacolele, din mai multe tari, concepute pe tematica (prea prezenta, prea cunoscuta) a crizei. Cu alte cuvinte, se incearca ilustrarea prin teatru a unui subiect de actualitate: criza de orice tip (economica, sociala, politica, sexuala sau identitara). A doua sectiune, "Bulevardul Comediei", prezinta, pe langa spectacole de succes si premiere ale teatrului gazda, si comedii bulevardiere ale unor teatre invitate.

In cadrul sectiunii "Criza teribila, monser!", care se va desfasura la sala "George Constantin" vor intra in competitie spectacole din Franta, Serbia, Bulgaria, Austria si Romania. Astfel, vor fi puse in scena urmatoarele spectacole: Povestea zapezii negre de Jean-Yves Picq, un spectacol de Benoit Kopniaeff; Bautorul de roua de Sanja Domazet, un spectacol de Stefan Sablic; Liselotte si luna mai de Pozsgai Zsolt, in regia lui Ventsislav Asenov; Woyzeck de Georg Buchner, in regia lui Tino Geirun; Candid, adaptare libera dupa Voltaire, in regia lui Cristian Pepino si nu in ultimul rand, Matrimoniale de Lia Bugnar, un spectacol de Diana Lupescu in premiera nationala.

Presedintele juriului sectiunii competitive este Emil Boroghina, directorul Festivalului "Shakespeare" din Craiova. Ceilalti membrii ai juriului sunt dr. Roxana Croitoru - critic de teatru, consultant artistic la Teatrul National "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, prof.univ.dr. Constantin Paiu - critic de teatru, profesor universitar la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iasi, prof.univ.dr. Adrian Titieni - actor, rectorul UNATC "I.L. Caragiale" din Bucuresti, Radu Alexandru Nica - regizor, lector universitar la Facultatea de Teatru a Universitatii "Babes Bolyai" din Cluj-Napoca.

Pe "Bulevardul Comediei", sectiune care se va desfasura in sala "Horia Lovinescu", vor defila productii de succes ale teatrului, Nu vorbiti cu actorii de Tom Dudzick, un spectacol de Diana Lupescu; Metoda (Metoda Gronholm) de Jordi Galceran, in regia lui Theodor-Cristian Popescu; Scandal la opera! de Ken Ludwig, traducerea, adaptarea si regia: Petre Bokor; Zeul macelului de Yasmina Reza, traducerea: Tudor Tepeneag, in regia lui Claudiu Goga si doua spectacole invitate, Familia Tot de Orkeny Istvan, directia de scena: Victor Ioan Frunza si Leonida Gem Session, adaptare dupa I.L. Caragiale in cadere in regia lui Tompa Gabor. In plus, tot in aceasta sectiune, vom avea parte si de doua premiere ale teatrului "Nottara", Mobila si durere de Teodor Mazilu, in regia lui Alice Barb si Un pic prea intim de Rajiv Joseph, in regia lui Cristi Juncu.

In ultima seara de Fest(in), pe scena mica a teatrului, Marius Mihalache si invitatii sai vor sustine concertul Back to swing.

Deschiderea oficiala a festivalului va avea loc pe data de 12 octombrie 2013, cu un eveniment inedit, intitulat "Teatru pe paine". Manifestarea artistica ce se va desfasura pe Bulevardul Magheru, chiar in fata teatrului, este coordonata de regizorul Mihai Lungeanu si mobilizeaza, pe langa trupa Teatrului "Nottara", si studenti de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC).

In Fest(in) pe Bulevard, vor avea loc trei spectacole-lectura in regia Alexandru Mazgareanu, a Cezarinei Undrescu si a lui Mihai Lungeanu. Fiind si initiatorul acestui proiect, Mihai Lungeanu a tinut sa afirme: Proiectul Teatrului "Nottara" se alatura unui raspandit fenomen teatral-cultural care tinde sa ia amploare, atat datorita nevoii de a cunoaste pe viu" esantioane din dramaturgiile contemporane, cat si datorita costurilor reduse, mai usor suportabile pe timp de "criza". In cadrul Festivalului, vor fi citite trei texte din dramaturgia contemporana romaneasca, avand ca subiect explicit tema aleasa: criza. Liviu Lucaci, Petre Barbu si Mircea M.Ionescu sunt dramaturgi bine(re)cunoscuti, dinamici si aplecati cu sensibilitate spre sesizarea ecoului pe care il au in noi aceste vremuri dificile la traire, dificile la deslusire".

Aceste spectacole-lectura fac parte din proiectul "Spectacolul incepe cu o lectura", la care participa studentii UNATC in colaborare cu actorii teatrului. Teatrul "Nottara" va gazdui in perioada evenimentului si colocviul "Criza teribila, monser!", o intalnire a directorilor de festivaluri din Bucuresti si din tara si lansari de carte de teatru, prezentate de Florica Ichim (critic de teatru, redactor-sef al revistei "Teatrul azi") si invitatii sai. In plus, pe tot parcursul festivalului se poate vizita expozitia "Actori, actori, actori!, cu fotografii realizate de Sorin Radu si Maria Stefanescu. Accesul la evenimentul stradal "Teatru pe paine", la coloviu, la lansarile de carte, la expozitie si la spectacolele-lectura este liber. Ziarul festivalului, realizat in colaborare cu UNATC si cu Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii din Bucuresti va avea trei editii si va fi distribuit gratuit pe pe tot parcursul evenimentului.

Pe de alta parte, "Vesti si povesti", newsletter-ul teatrului, lansat in luna septembrie, va tine la curent publicul-spectator fidel, cu relatari din Fest(in) pe Bulevard. Site-ul si Pagina de Facebook a Teatrului "Nottara" vor avea sectiuni speciale dedicate festivalului unde se organiza si concursuri. Fest(in) pe Bulevard este organizat de Teatrul "Nottara" cu sprijinul Ministerului Culturii si al UNITER si ii are ca parteneri pe Rotary International, Forumul Cultural Austriac si Institut Francais. Pentru spectacolele din Fest(in) pe Bulevard, biletele au fost deja puse in vanzare si se pot achizitiona de la Casa de bilete, deschisa zilnic, intre orele 10.00-20.00, de pe B-dul Magheru nr. 20. Telefon: 021.317.41.01 si pe site-ul www.myticket.ro.