În anul 2012, unul dintre cei mai activi muzicieni români, cu un palmares generos de concerte în Europa, Asia şi America – violoncelistul Razvan Suma – cucerea publicul din 17 oraşe din România prin cele două ediţii ale primul său turneu naţional solo: „Vă place Bach?”. O extraordinară demonstraţie de virtuozitate artistică, evenimentul a însemnat o premieră absolută în domeniul muzicii clasice în România: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach.

Turneul 'Va place... Brahms'Foto: Afis

„Artistul care prin interpretarea lui dă impresia că totul este o joacă reuşeşte să atragă publicul în ea (…).” – spunea Răzvan Suma într-un interviu, caracterizare care i s-ar putea asocia chiar prezenţei sale pe scena de concert.

Graţie răspunsului pozitiv oferit de peste 9000 de spectatori care au umplut sălile din ţară, în această toamnă, Razvan Suma revine în faţa melomanilor din România şi lansează spectatorilor săi o nouă provocare: „Vă place... BRAHMS?”, eveniment organizat de Asociaţia Culturală „Analia Selis”.

Între 8 şi 29 octombrie, RĂZVAN SUMA va „în-cânta” publicul din 13 oraşe – Iaşi, Suceava, Deva, Timişoara, Cluj-Napoca, Baia Mare, Carei, Bistriţa, Oradea, Piteşti, Braşov, Arcuş şi Bucureşti – propunând de această dată spectatorilor cele două sonate pentru pian şi violoncel compuse de unul dintre „giganţii muzicii clasice”, Johannes Brahms. Pentru ca povestea turneelor lui Răzvan Suma să fie cu adevărat una interesantă, Sonata nr. 1 în mi minor este puternic influenţată de Bach, tema principală a primei mişcări şi fuga fiind inspirate din lucrarea „Arta fugii”, semnată de înaintaşul lui Brahms.

„Vă place BACH ?” mi-a deschis porţi care nu știam că există. Experienţele pe care le trăim dincolo de limitele pe care singuri ni le impunem ne lărgesc orizontul. Siguranţa pe care o am acum, când pornesc în turneul „Vă place… Brahms ?” mă va face să transmit publicului din toată ţara bucuria mea de a cânta.” – mărturiseşte Răzvan Suma înainte de plecarea sa în turneu.

Artistul român porneşte în această călătorie muzicală însoţit de doi foarte buni prieteni: violoncelul său de patrimoniu universal - Maucotel – Fournier, creat la Paris în anul 1849 – şi de pianistul JOSU OKIÑENA, invitatul special al evenimentului, artist spaniol de mare virtuozitate cu o bogată carieră solistică.

Cei doi muzicieni cântă împreună de peste opt ani de zile. Povestea întâlnirii dintre cei doi parteneri de scenă se leagă de o întâmplare inedită şi amuzantă, petrecută şi ea pe tărâm spaniol, în anul 2002, când Răzvan Suma a participat la concursul internaţional „Villa de Llanes”, unde trebuia să aleagă, din lista pusă la dispoziţie de organizatori, un pianist corepetitor. A ales şi a fost convins, după sonoritatea numelui, că este vorba despre o artistă… japoneză! Surpriza a fost aşadar mare când cei doi s-au cunoscut şi artistul român a văzut că nu este vorba despre o pianistă, ci despre un pianist şi nu japonez, ci spaniol ! Răzvan Suma a câştigat concursul şi de aici s-a născut o foarte frumoasă colaborare: cei doi au cântat împreună în cele mai importante săli de concerte din Spania, România sau Argentina (Auditorio Nacional de Madrid, Kursall - San Sebastian, Teatro Colon - Buenos Aires, Argentina ş.a.).

RĂZVAN SUMA este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. În anul 2000, Răzvan Suma a obţinut diploma de licenţă a Universităţii de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfecţionare „Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge - Statele Unite. Concursurile de mare prestigiu ca „Giovanni Batista Viotti” - Italia, „Markneukirchen” – Germania sau „Villa de Llanes” - Spania sunt doar câteva dintre cele mai importante câştigate de Răzvan Suma.

A colaborat cu nume prestigioase ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cristian Badea, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici sau Misha Katz. Răzvan Suma a realizat din 2006 până în prezent şase turnee în formulă de Trio – „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad” - alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele „Cellissimo”, Răzvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.

În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Este invitat să predea la cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Argentina, Coreea şi în România, în cadrul atelierelor organizate de Asociaţia SONORO.

Actualmente profesor universitar şi şef de catedră al departamentului de cercetare şi doctorate la Universitatea Muzikene din San Sebastian, JOSU OKIÑENA are o activitate solistică importantă alături de artişti precum Alan Gampel, Migel Etuarte, Almudena Ortega sau Maite Maruri.

A studiat la Conservatorul Superior de Muzică din San Sebastian, obţinând premiul întâi pentru pian şi muzică de cameră la absolvirea acestei instituţii. Ulterior şi-a perfecţionat pregătirea şi a câştigat Premiul de final de an al Conservatorului Regal de Muzică din Madrid. La Santiago de Compostela a fost distins, de asemenea, cu premiul Andres Segovia y Jose Miguel Ruiz Morales, pentru interpretarea muzicii spaniole.

Josu Okiñena a cântat cu solişti precum Eduard Wulfson, Marta Almajano, Itxaro Mentxaka, Enrique Baquerizo, Lola Casariego şi altii, iar în formaţii camerale a participat la numeroase festivaluri, precum Quincena Musical din San Sebastian şi alte evenimente similare în Granada, Tours şi Peralada. A colaborat peste şase ani cu soprana spaniolă Almudena Ortega, obţinând aprecierea unanimă a publicului şi a presei pentru concertele susţinute în Cuba, America şi Spania, realizând în acelaşi timp înregistrările pe CD a integralei lucrărilor pentru voce şi pian ale compozitorului basc Aita Donostia.

VĂ PLACE… BRAHMS? - turneu naţional susţinut de Răzvan Suma in perioada 8-29 octombrie 2013:

§ Marţi, 8 octombrie, ora 19.00, IAŞI - Sala Caudella

§ Joi, 10 octombrie, ora 18.30, SUCEAVA – Colegiul de Artă « Ciprian Porumbescu »

§ Duminică, 13 octombrie, ora 19.00, DEVA - Palatul Magna Curia

§ Marţi, 15 octombrie, ora 19.00, TIMIŞOARA - Sala Capitol

§ Joi, 17 octombrie, ora 19.00, CLUJ-NAPOCA - Colegiul Academic

§ Vineri, 18 octombrie, ora 18.00, BAIA MARE - Sala Rotary a Liceului de Arte

§ Duminică, 20 octombrie, ora 19.00, CAREI - Castelul din Carei

§ Luni, 21 octombrie, ora 19.00, BISTRIŢA - Sala Sinagogii

§ Marţi, 22 octombrie, ora 19.00, ORADEA - Sala de concerte „Enescu-Bartók"

§ Joi, 24 octombrie, ora 19.00, PITEŞTI - Casa de Cultură a Sindicatelor

§ Vineri, 25 octombrie, ora 19.00, BRAŞOV - Centrul Cultural “Patria”

§ Sâmbătă, 26 octombrie, ora 18.00, ARCUŞ - Centrul de cultură

§ Marţi, 29 octombrie, ora 19.00, BUCUREŞTI - Sala Radio

Biletele se pot achiziţiona de la sălile de concerte din ţară, iar în Bucureşti de la casa de bilete a Sălii Radio, la oficiile Poştei Române, Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, Magazinele Germanos sau online pe www.bilete.ro .