In 2014, Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, cea mai importanta institutie de invatamint artistic din Romania, implineste 150 de ani de la infiintare.

UNArteFoto: Afis

Rectorul UNArte, prof.univ.dr. Catalin Balescu, a expus in cadrul unei conferinte de presa calendarul evenimentelor care vor marca aceasta aniversare, pe tot parcursul anului viitor.

Enumeram citeva dintre evenimentele-cheie, care vor avea cu siguranta un puternic impact la public: expozitia absolventilor UNArte, organizata la Muzeul National de Arta, in perioada mai-septembrie 2014, care va cuprinde lucrari ale celor mai cunoscuti artisti romani din perioada 1864-1950.

In luna iunie, Palatul Parlamentului (Sala „Constantin Brancusi”) va gazdui Expozitia „Transform in Art Education”, realizata prin cooperarea cu universitatile de arta din spatiul cultural balcanic – alaturi de UNArte, vor expune universitati din Istanbul, Sofia, Salonic, Zagreb, Belgrad sau Skopje.

In noiembrie, la Muzeul National de Arta Contemporana, se va deschide expozitia curatoriata de prof.univ. Adrian Guta, dedicata artei moderne romanesti din perioada 1960-1970. Vor mai fi organizate expozitii ale studentilor actuali ai UNArte (Sala Dalles) si ale facultatilor de arta decorativa, moda si design (Biblioteca Centrala Universitara).

Academia Romana va gazdui un simpozion la nivel national, coordonat de academicianul Razvan Theodorescu, iar la Institutul de Istoria Artei din Bucuresti va avea loc o sesiune de comunicari (coordonator prof. Adrian-Silvan Ionescu), ambele evenimente fiind dedicate celor 150 de ani de invatamint romanesc artistic.

O atentie deosebita va fi acordata si identitatii vizuale a acestui sir de evenimente aniversare. Prof. Dinu Dumbravician si prof. Marina Teodorescu au prezentat jurnalistilor o serie de lucrari realizate de studentii Sectiei de Design Grafic, din care urmeaza a fi selectata propunerea care ilustreaza cel mai bine conceptul intregului proiect.

In partea a doua a conferintei, s-a discutat despre schimbarile in plan arhitectural care vor avea loc intr-un viitor apropiat si care vizeaza sediul UNArte din strada G-ral Budisteanu. Este vorba de demararea lucrarilor de extindere si remodelare functionala a acestui sediu, avind in centrul atentiei reabilitarea monumentului de arhitectura Casa Scarlat Ghica. UNArte este singura institutie de invatamint superior din tara care, in 2010, a decis sa lanseze un concurs pentru innoirea propriului sediu. Cerintele specifice unei astfel de institutii (sali de clasa, aule, galerii expozitionale etc) au stat la baza acestei hotariri, dar si complexitatea si exigentele urbanistice ale zonei istorice in care se afla amplasat sediul central. Cistigatoarea acestui concurs a fost biroul de arhitectura ADN, din Bucuresti. Prezent la conferinta de presa, arhitectul Andrei Serbescu a oferit amanunte legate de conceptul proiectul si perspectiva realizarii sale. Ca dovada ca proiectul echipei de la ADN merita premiat este selectarea acestuia de a reprezenta Romania la Festivalul de Arhitectura de la Londra, editia 2013. Publicul va putea afla mai multe amanunte cu privire la schimbarile urbanistice ale acestei zone centrale in cadrul unei conferinte de presa care va fi organizata exclusiv pe aceasta tema, in luna noiembrie a acestui an.

Infiintata in 1864, cea mai mare institutie de invatamint superior artistic din Romania se pregateste de celebrarea a 150 de ani de la fondarea sa. De-a lungul acestor 150 de ani, profesorii si studentii prestigioasei scoli de arte frumoase, nume precum Theodor Aman, Gheorghe Tattarescu, George Oprescu, Ion Andreescu, Stefan Luchian, Constantin Brancusi, Victor Brauner sau Paul Neagu, au contribuit la integrarea artei romanesti in circuitul international.