Ca urmare a participarii in cadrul expozitiei „Metadecorativul românesc” deschisă publicului în perioada 10 - 31 august 2013, la Kunst im Hafen Düsseldorf lucrarea artistului Mihai Ţopescu „Portret de fată cu panglică verde” a fost achiziţionată de către Muzeul de sticlă Hentrich din Düsseldorf, ceea ce reprezintă o importantă recunoaştere a artistului pe plan internaţional.

Mihai Topescu: 'Portret de fata cu panglica verde'Foto: ICR

Potrivit ICR Berlin, expoziţia a reunit lucrări ale celor mai reprezentativi artişti români contemporani specialişti în arte decorative: Gherghina Costea, Mariana Gheorghiu Bădeni, IIeana Dana Marinescu, Nicolae Moldovan, Ioan Nemţoi, Cristina Popescu Russu şi Mihai Ţopescu.

Opţiunea muzeului pentru lucrarea lui Mihai Ţopescu se datorează rafinamentului execuţiei şi inovaţiei tehnice, care reuşeste să îmbine într-un mod aparte arta sticlei, desenul, gravura şi sculptura. Portretul este mai întâi desenat, iar ulterior gravat pe o foiţă de argint patinată, în timp ce straturile succesive de sticlă transparentă cu adaosuri de sticlă colorată, verde, roşie şi neagră, completează gama cromatică a lucrării. „Portret de fată cu panglică verde” face parte din seria „Anatomy of Glass”, care cuprinde 56 de opere realizate toate în aceeaşi tehnică novatoare reflectând însă o vastă paletă tematică.

Alături de marile muzee din Corning, Londra şi Praga, Muzeul de sticlă Hentrich din Düsseldorf se numără printre cele mai importante colecţii de stică din întreaga lume. Bogata colecţie a muzeului se desfăşoară pe un spaţiu de 1200 m2 şi însumează peste 3000 de exponate care documentează o istorie de 3500 de ani a obiectelor de artă realizate în sticlă. Sunt prezentate publicului exponate deosebit de valoroase, reprezentative pentru epoci şi regiuni diferite, începând de la preţioşi cercei de stică din perioada Egiptului Antic până la opere ale unor artişti moderni şi contemporani precum Emile Gallé, Louis C. Tiffany, René Lalique, Stanislav Libenský şi Dale Chihuly.

Operele lui Mihai Ţopescu vor putea fi admirate de către publicul din Germania şi în luna septembrie, de data aceasta la galeria Hexagone din Aachen. Deschiderea expoziţiei Mihai Ţopescu are loc în data de 28 septembrie, în cadrul evenimentului „Aachener Kunstroute”.